Медия без
политическа реклама

БСП отново праща Борисов и обиколките му с джипа на ЦИК

Няма кой да замести премиера и министрите, ако излязат в отпуск по време на кампанията, контрираха управляващите

08 Март 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

БСП ще изпрати сигнал до Централната избирателна комисия и европейските институции заради харченето на публичен ресурс от премиера Бойко Борисов, който не разделя ролята си на министър-председател на страната от тази на кандидат-депутат на ГЕРБ.

Според левицата обиколките на премиера из страната, правени със служебен транспорт и охрана от НСО, са нарушение на Изборния кодекс, което поставя в неравностойно положение останалите участници в кампанията. „Не му прави чест на министър-председателя, използвайки публичния ресурс, да прави предизборна кампания“, смята Христо Проданов от БСП, цитиран от БГНЕС.

Ето защо от партията са написали писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, до генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и други институции, с което изразяват безпокойство за начина на водене на кампанията и се надяват да провокират реакция.

Паралелно с това социалистите са изпратили и две жалби – до Централната избирателна комисия (ЦИК) и Съвета за електронни медии (СЕМ), настоявайки Борисов да бъде санкциониран за нарушения на правилата за финансиране на предизборната кампания. Според БСП министър-председателят разполага с медиен комфорт заради публичната си длъжност. От юридическия екип на „Позитано 20“ напомниха, че за подобни нарушения в закона са предвидени два размера на глобата – от 3 хил. до 5 хил. лева и от 5 хил. до 15 хил. лева.

ГЕРБ: Няма кой да замести Борисов и министрите му, за да излязат в отпуск

Управляващите реагираха светкавично - скоро след като изтече новината за инициативата на социалистите, извънреден брифинг по казуса даде лично правосъдният министър Десислава Ахладова. Тя цитира разпоредбата на Изборния кодекс, в която се казва, че премиерът и заместниците му, министрите, депутатите, президентът и вицепрезидентът не са длъжни да излизат в отпуск по време на кампанията, тъй като правомощията им продължават и след като са регистрирани като изборни кандидати.

"Няма как Министерски съвет да спре да функционира в период на кампания. Именно затова Изборният кодекс е направил изключение ... По време на мероприятие членовете на кабинета са задължени да са в един ден платен годишен отпуск. Но съгласете се, че няма как да функционира Министерският съвет в случаите, в които целият е излязъл в платен или служебен годишен отпуск. Така че, смятам, че тези твърдения не отговарят на истината", заяви Ахладова.

Правосъдният министър оправда и практиката на Борисов да обещава пари наляво и надясно по време на обиколките си с джипа. "По отношение на твърдението, че пари се раздават от джипа на премиера, много ясно искам да кажа, а и вие всички сте присъствали на Министерски съвет, където ние, министрите, решаваме къде и кога да отидат тези средства. Както знаете, в повечето случаи кметовете също са поканени по места, изложили са своите проблеми, дори на място част от министрите са отишли, видяли са какви са проблемите, и само в този случай, когато наистина има нужда тези пари да бъдат отпуснати, именно Министерският съвет е органът, който отпуска средствата", защити тя началника си.

Какво се случи досега

Още в първия ден на предизборната кампания Бойко Борисов извърши обичайната си обиколка из страната с правителствения джип. Както вече стана обичайно, премиерът беше излъчван на живо във Фейсбук профила си, докато рецитираше успехи на правителството далеч от журналистически въпроси. 

Това съвсем не е първият случай, при който министър-председателят е с любимия си правителствен джип по време на предизборна кампания, като съчетава обиколката си с подобни щедри обещания. През октомври 2019 г. Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо прие доводите на БСП, откъдето пуснаха жалба срещу обиколката на Борисов с държавния автомобил. Мнението на ЦИК бе, че той е нарушил Изборния кодекс. Тогава в комисията нямаше достатъчно гласове, за да бъде подкрепено решението.

Преписката по случая бе върната на Общинската избирателна комисия във Велико Търново, която трябваше да провери дали премиерът е обсъждал с кандидата за кмет на ГЕРБ Даниел Панов плановете му за следващия мандат и постиженията му като градоначалник досега. Тогава бе допълнението, че решението на ОИК (че няма основание Борисов да бъде глобен) може да се обжалва пред местния административен съд. До глоба на премиера обаче така и не се стига.

Нито един представител на властта, включително премиерът Бойко Борисов, няма да бъде наказан за непозволена предизборна агитация във Фейсбук и използване на държавен ресурс за партийни цели.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата