Медия без
политическа реклама

БСП иска службите да разследват износа на оръжие за Украйна

В последните седмици ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители, коментира Корнелия Нинова

28 Яну. 2023Обновена
Корнелия Нинова
Илияна Кирилова
Корнелия Нинова

БСП иска разследване дали е изнасяно българско оръжие за Украйна. Това става ясно от пост във Фейсбук на лидера на партията Корнелия Нинова.

В поста си Нинова настоява членовете на междуведомствената комисия, която разрешава сделките с оръжие - МИИ, МВР, МО, МВнР, ДАНС, Военно разузнаване, да отговорят поставяли ли са подпис под сделки за Украйна или с посредници за Украйна и с маршрут за Украйна. А също и дали са одобрявали предоставен от някой купувач, посредник или трета страна, сертификат за краен потребител Украйна.

"Ако отговорите са не, всички които твърдят, че са правили нещо тайно зад гърба на официалните институции и службите за сигурност, незабавно да понесат отговорност с цялата сила на закона", пише Нинова.

"Всички, които подкрепиха износа на оръжие в парламента и служебният кабинет, който го изнесе, се обединиха, за да обвинят единствената партия, която в правителството беше спирачка за това. Няма да го позволим", казва още лидерът на БСП.

Коментарът й е по повод статията в "Ди Велт", в която бившият премиер Кирил Петков разкрива, че България е изнасяла оръжие за Украйна чрез посредници. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във видео в профила си във Фейсбук първо похвали Петков: "Браво, че сте пратили оръжието за Украйна. Лошото е, че сте лъгали. Ако не бяхте лъгали, сега "Ди Велт" и другите западни медии щяха да кажат "Браво" на България и българските политически отговорни партии, че са сложили от първия ден украинското знаме", коментира Борисов. След това обаче попита защо са допуснати посредници в сделката и направи сметката, че ПП са забогатели с между 800 млн. и 1 млрд. евро от тези тайни сделки.

"Пълни глупости" - така на свой ред Кирил Петков коментира нападките на Борисов и призова хората да не обръщат внимание на тези "борисовки", защото отвличат вниманието от важните неща.

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов се намеси в спора за комисионите от оръжейните сделки и го определи като част от предизборната кампания. Атанасов припомни, че е бил част от делегацията начело с Петков, която посети Украйна и се срещна със Зеленски: "Знаете ли кое беше основното изречение вътре на разговорите в един бункер. Г-н Зеленски каза: Благодаря на българското правителство, че не пречи на нашите търговски отношения с вашата военна индустрия. Това е истината".

"В последните седмици ГЕРБ, ДБ и ПП се състезават кой ще се сложи повече на външните си покровители", коментира още Корнелия Нинова.

В поста си тя откровено се подиграва на лидерите на трите политически сили: "Борисов се похвали, че благодарение на него НС е решило да предоставяме оръжие за Украйна, а ПП и ДБ не го направили, защото БСП ги спирала в правителството. Борисов в свой стил им пусна въдицата и те я лапнаха като шарани. Кирил Петков се хвърли да обяснява, че всъщност той е първенеца, тъй като отдавна го правел тайно и спасил Украйна. А днес ген Атанасов, за да не остане по-назад, разказва, че по време на посещението на двамата в Украйна, Зеленски ги поздрави . Сега чакам Христо Иванов да каже, че лично го е карал с лодка от Росенец до Киев", написа Нинова в поста си.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата