Медия без
политическа реклама

БСП и Възраждане атакуват военната помощ с Шишман и Тристранния пакт

КС образува дело срещу решението на парламента за оръжие за Украйна, а за докладчик е определен Янаки Стоилов

09 Яну. 2023Обновена
Илияна Кирилова

Конституционният съд образува дело срещу решението на Народното събрание да даде военна помощ на Украйна. Това става ясно от съобщение на КС, обявено на официалния сайт на съда. 

Делото е по искане на 50 депутати от БСП и Възраждане. Според левицата одобрените от Народното събрание текстове в решението противоречат на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал споразумение, в което пише, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

В искането, както и в допълнение към него от лидера на Възраждане Костадин Костадинов, са използвани аргументи, свързани с НАТО, Царство България и Втората световна война и дори Цар Иван Шишман. "Освен това изпозлваният в т.З от решението термин „заместващи способности " няма легална дефиниция в законодателството и използването му е евфемизъм, който отваря врата за широко и повратно тълкуване в ущърб на националната сигурност под привидния претекст - нейната защита. Терминът „ заместващи способности" може да създаде прецедент, какъвто в нашата история вече се случи през 14-ти век, когато по времето на управлението на Цар Иван Шишман Второто Българско царство става васално на османските турци. Тогава реално ставаме съюзници на Османската империя и това е първия път за разполагане на чужди, т.нар. „съюзнически" войски на българска територия за да се стигне впоследствие до фаталните събития на 17.06.1393 г., когато старопрестолния град Търново бе превзет от турците", пише Костадинов. Той прави извода, че липсата на законова дефиниция на термина „заместващи способности" създава предпоставка за заместване на Българската народна армия от чужда армия на наша територия.

Пак там Костадинов твърди, че с решението за помощ за Украйна България влиза във военния конфликт. "Имаме и исторически пример в тази насока: Царство България влезе в Тристранния парк на 01.03.1941г. като невоюваща страна. Но излезе от този пакт като окупирана страна, третирана като страна, загубила войната. С действията си Народното събрание създава опасни предпоставки за даване основание на съседни нам държави да предприемат действия, подобни а нотата, с която Съветския съюз обявява война на България на 05.09.1944г., в която недвусмислено е написано: „ Повече от Зг. България е помагала на Германия във войната със Съветския съюз."", пише лидерът на Възраждане.

Преди да се стигне до КС, лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна президента Румен Радев да наложи вето на приетия законопроект, цитирайки неговата противоконституционност и позовавайки се на публични изяви на президента, в които той предупреждава, че изпращането на оръжия на Украйна ще вкара България във война.

Всяка последваща военна помощ за Украйна да се изпраща единствено след одобрението на Народното събрание. Това реши да предложи за ратификация от парламента служебният кабинет на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Държавният глава обаче обнародва решението за военната помощ с аргумента, че "съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест - ветото е абсолютно безпредметно". "Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна", добави Румен Радев.

Предполагам, че основната част от българската помощ, която беше гласувана от Народното събрание, вече е в Украйна". Това обяви в интерю за Би Ти Ви  бившият министър на отбраната проф.  Тодор Тагарев. https://segabg. com/node/232365 „Дали е достатъчна като обем - по-скоро не.

Възраждане и БСП обаче сезираха КС, който сега образува дело с предмет искане за "обявяване на противоконституционност на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България, прието от Народното събрание на 03.11.2022 г. и на Решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, прието от Народното събрание на 09.12.2022 г."

На второ четене депутатите одобриха споразумението за  безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси на Украйна, след като миналата седмица на извънредно заседание Комисията по отбрана прие списъка с въоръжение, което страната ни да изпрати на Киев.

За докладчик по делото е определен конституционният съди Янаки Стоилов, който до преди време беше един от важните фигури в БСП, а преди няколко месеца беше служебен правосъден министър.

Сега КС първо трябва да се произнесе първо по допустимостта на искането и, ако го приеме, то тогава ще се произнесе и по същество.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата