Медия без
политическа реклама

Кабинетът не иска да има общо с военната помощ за Украйна

Украйна иска боеприпаси, бронетанкова техника и зенитно-ракетни комплекси, каза военният министър Димитър Стоянов

04 Яну. 2023Обновена
Служебният кабинет с премиер Гълъб Донев
БГНЕС
Служебният кабинет с премиер Гълъб Донев

Всяка последваща военна помощ за Украйна да се изпраща единствено след одобрението на Народното събрание. Това реши да предложи за ратификация от парламента служебният кабинет на днешното заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Промяната ще стане чрез изменения в подписания на 5 декември 2022 г. документ между Министерството на отбраната на България и Министерство на отбраната на Украйна. По този начин се регламентира предоставянето на въоръжение, техника и боеприпаси на украинската страна да се извършва с допълнителни споразумения, които ще подлежат на ратификация от българското Народното събрание.

"Това, което наложи коригиране на споразумението, са опасенията на част от политическите сили в НС относно това, че служебното правителство безконтролно ще изнася въоръжение за Украйна. Ние не искаме да останем с визията за правителството, раздало българското оръжие. Така че причината е да избегнем тези опасения, че служебното правителство ще раздава военната техника, с която разполага", коментира днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той посочи, че има искане от украинска страна за различни боеприпаси, бронетанкова техника и зенитно-ракетни комплекси. Към момента обаче няма нищо договорено. По думите на Стоянов целта на посещението му в Украйна е била да се види искането на украинската страна. Това въоръжение, което ще бъде предоставено на Украйна, стойността му ще бъде възстановена не от бюджета на Министерство на отбраната, а от централния бюджет, обясни военният министър.

Ходът на служебния кабинет да се разграничи от помощта с оръжия и боеприпаси за Украйна не е изненадващ предвид позицията на държавния глава Румен Радев. "За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ", коментира президентът след решението на НС през декември. 

Преди месец министър Стоянов обяви, че България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия като военна помощ. В тази връзка, той спомена за предоставения през ноември от украинската страна списък с желани оръжия. В него влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за противовъздушна отбрана, танкове, бронирани машини, самолети и др. Най-голяма нужда украинската армия изпитва от системи за ПВО, но точно такива София няма намерение да даде, защото няма излишни, заяви самият Стоянов през октомври.

Министерският съвет е одобрил вчера списък с военна помощ за Украйна, предложен от Министерство на отбраната. Това става ясно от справка в правната информационна система на Министерския съвет. Списъкът е с гриф "Поверително".
Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата