Медия без
политическа реклама

БСП е излъчила най-много кандидати за депутати, принадлежали към ДС

Следват я ВМРО и ДПС, а коалицията на Мая Манолова призова хората си да се оттеглят от надпреварата

23 Март 2021
Снимка: Архив

В БСП са най-много кандидатите за депутати, за които е установено, че са свързани с бившата Държавна сигурност (ДС) - 15 души. Левицата е следвана от ВМРО - 7 кандидати, а на трето място са ДПС – с 8 номинирани. В листите на ГЕРБ е установен само един кандидат, работил за ДС. Това става ясно от решение на комисията по досиетата, която днес  публикува проверката си за кандидат-депутатите.

От решението се вижда, че в листите на коалицията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън" са двама сътрудниците на ДС. Това са Марияна Сарафова, кандидат от Пловдив-област, и Христо Илиев от Сливен. От формацията веднага ги призоваха да се оттеглят от изборната надпревара.

Резултатите за листите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов също не са изненада. Трите оповестени имена са обявявани и преди – това са Иван Хиновски, Николай Радулов и бившият военен разузнавач Румен Попов.

За кандидатите на БСП няма големи изненади. Някои от тях са обявявани и за предишни вотове и принадлежността им към ДС е известна. Това са Румен Гечев - агент Економов, както и щатният служител на Първо главно управление Таско Ерменков. В списъка е и Велизар Енчев. Останалите агенти социалисти са Емил Георгиев, Иван Вачев, Иван Димитров, Тодор Костадинов и Ценко Стоянов, които са кандидати в София

Принадлежност към бившите силови структури е открита и за други кандидати на левицата - Бойко Клечков от Кюстендил, Иван Търпоманов, Пазарджик, Иван Борисов, номиниран от Разград, Крум Тодоров - Враца, Сашко Лозанов - Стара Загора, Тодор Тодоров от Пловдив, Христофор Дочев, кандидат в Плевен.

Всичките седем кандидати на ДПС, които имат връзка с бившата Държавна сигурност, също са осветлявани и преди. Това са Рамадан Аталай, Дауд Ибрям, Мехмед Юмер, Сандо Захариев, Стоян Стоянов, Стоян Димитров и Янко Янков.

В листите на ВМРО също има доста познати имена, свързани с бившия репресивен апарат - председателят на партията Красимир Каракачанов – агент Иван, неговият медиен съветник Александър Урумов – агент Абел, както и преминалият от БСП в редиците на червено-черните - Боян Чуков. Христо Смоленов също е обявяван, но е бил проверяван по-рано като част от ръководството на фалиралата банка "Славяни". Другите кандидати на ВМРО са Георги Георгиев от София-област, Дарин Кинов от Плевен и Стефчо Борисов от Монтана.

В листите на ГЕРБ има само едно име – това е Йосиф Кюркчиев, който е кандидат в Русе, а в миналото е бил агент Ивайло.

"Републиканци за България" имат един кандидат с агентурно минало, който вече е подал заявление, че се оттегля от предизборната битка.

В листите на АБВ са открити четирима. В обединението Воля- НФСБ свързаните с ДС кандидати са 8, а във "Възраждане" - трима.

"Демократична България" няма в листите си сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Всъщност общият брой на кандидатите за народни представители са свързани с бившата Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия е 87 души.Кандидатите за депутати са общо 5 962. Проверени от комисията са 2 620 от тях, а 3342 не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 г.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?