Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП е готова да изтегли сегашните си министри, за да има кабинет

17 Юли 2022
БГНЕС

БСП е готова да изтегли всички свои досегашни министри, за да има ново правителство в сегашния парламент. Това стана ясно от думите на социалния министър Георги Гьоков по NOVA NEWS.

 „Склонни сме да оттеглим всички министри, които присъстваха в кабинета, стига да имаме решение, че трябва да направим правителство, и то трябва да работи. Въпреки че колкото и нескромно да звучи, мисля че резултатите са налице и в земеделието, и в туризма, и в икономиката. А за социалната политика - такава социална политика не е имало в предходните 12 години”, заяви той. Социалистите били склонни на тяхно място да влязат министри, посочени от четирите партии в коалицията, в името на работещ кабинет.

По повод предстоящото връчване на трети проучвателен мандат, Гьоков, който е от БСП, каза: „Няма драма в това на кого ще бъде връчен третият мандат – дали на БСП, дали на ДБ, или на ИТН. Въпросът е да има прагматизъм”. Той посочи, че прагматизъм означава да не се стига до избори, а да се състави работещ кабинет.

„Ние ще преговаряме с всички партии в досегашната коалиция. Червените линии са с ДПС и ГЕРБ”, добави Гьоков. На въпрос какво ще е следващото правителство -  технократско, експертно или с ярки политически фигури  - отговори: „Аз бих заложил на ярки политически фигури с експертиза. Имаме различия с ДБ в момента по този въпрос - дали да е чисто експертно, или на политически фигури. Според нас политическите фигури носят отговорност".

По думите му коалициите с ДБ са трудни, защото самите те са с различни идеологии. "В едни нови избори ще имаме все по-сложни преговори, пазарлъци, ако щете", обясни Гьоков.

„Ще увеличим обхвата на енергийните помощи и ще увеличим размера на енергийното подпомагане”, каза още министърът на труда и социалната политика  в оставка. Помощта до момента е 104 лв. на месец. "Ще се вдигне с 20 лева и хората ще получат 100 лева повече за петте месеца, в които се дава помощта", посочи Гьоков.  

До момента енергийни помощи получават 261-262 хиляди българи. Предстои обхватът да се увеличи до 300-310 хиляди души.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?