Quantcast
Борисов срещу Радев: Кой е виновен за COVID катастрофата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов срещу Радев: Кой е виновен за COVID катастрофата

Бившият премиер най-сетне забеляза, че губим по един самолет хора на ден
Обновена
5 831
 стопкадър
Бойко Борисов

Бившият премиер Бойко Борисов остро нападна президента Румен Радев и служебното правителство заради провала на ваксинационната кампания и многото жертви на ковид в страната. "Тук ще видите - без ваксина в магазин не може да влезеш да напазаруваш. Всичко е отворено, но всички спазват мерките", произнесе се той от Любляна, където бе вчера за среща на лидерите на ЕНП.

"В България само днес (във вторник, бел. ред.) 178 човека се пренесоха в по-добър свят от този на Румен Радев и на този провал, наречен Кацаров. За тези хора 178 души е нищо. Представете си паднал самолет със 178 човека каква трагедия щеше да е. В България всеки ден... Деца почиват... Никакви мерки, никакви реакции. Под 20% е ваксинацията. Държава няма и всеки е оставен ако оцелее", продължи тирадата си по темата Борисов. Той удобно забрави, че точно по време на неговото управление страната постигна рекордната смъртност от ковид, както и че точно правителството на ГЕРБ има основна "заслуга" за липса на адекватна ваксинационна стратегия, неспазването на мерките и разцвета на антиваксърите в страната.

Припомняме как правителството на Борисов управляваше кризата:

- България единствена пожертва децата в името на кръчмите - никъде другаде не затваряха първо училищата и последно ресторантите;

- България единствена не ваксинира приоритетно възрастните си, но пък организирано ваксинира футболните клубове - затова и при Борисов, и сега сме на първо място по смъртност в ЕС;

- правителството на Борисов допусна дефицит на лекарства и предпазни средства, когато това беше нечувано в другите страни;

- правителството на Борисов допусна хора да умират по улиците, без да намерят място в претъпканите болници, а те бяха претъпкани въпреки че имаме една от най-раздутите болнични системи в Европа;

- правителството на Борисов заложи грешна стратегия за доставките на ваксини, допускайки дефицит в най-ключовите месеци на кампанията;

- Борисов продължава да дава личен пример за неспазване на мерките - нито сам носи маска, нито изисква такава от десетките хора, които струпва по предизборни събития. Борисов даже не плаща сам глобите си - плащаме ги всички ние с данъците си;

- Борисов първи даде официална трибуна на ковид скептиците и противниците на ваксините и насърчи противоборството в медицинските среди, като създаде два паралелни експертни съвета, които окончателно да объркат публиката.

И при двете предишни вълни България бави до последно въвеждането на мерки, въпреки препълнените болници. На 14 февруари 2021 г. Борисов даде легендарното си разпореждане: "На 1 март задължително отваряш ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори. И 2 и 3 хиляди да са – отваряме". Така само за 18 дни между 1 и 18 март, когато инатът на бившия премиер най-сетне се сломи и той склони на локдаун, България загуби народ за 10 самолета - 1548 души. През март и април тази трагедия достигна кошмарни размери - имахме дни, в които системата отчиташе по 203 или 217 починали.

Миналата година продължителността на живота на българина се съкрати с една година и половина в резултат на пандемията, установи анализ на Националния център по обществено здраве, поръчан от служебния министър Стойчо Кацаров. И тогава управляваше не друг, а Борисов. За три месеца правителството на ГЕРБ направи 900 000 ваксинации, а служебното - 1,3 млн., гласят други данни, цитирани в ежеседмичните разправии в последния парламент на тема кой е по-виновен за кризата.

 

РЕАКЦИЯ

Лидерът на ИТН Слави Трифонов на свой ред нападна Борисов заради думите му за починалите, които са се пренесли в по-добър свят от този на Радев. "Добре, бе хора - какъв човек трябва да си, за да кажеш нещо подобно?! Първо, какъв човек трябва да си, за да си го помислиш, а след това и да го кажеш?", написа Трифонов във "Фейсбук". И припомни как "същият този човек предлагаше на Цветанов да даде телешки пържолки на кучето, което откри горкото убито момиче от Перник". 

 

СТАТИСТИКА

2866 са новите случаи на ковид в страната към 00:00 часа на 6 октомври. Те са установени с 25 165 теста, т.е. положителните проби са 11,38 на сто. Така активните случаи в момента са 47 858. 87.40% от случаите за деня са на хора, които не са ваксинирани (за ваксинирани системата приема хора със завършен ваксинационен курс).

Като излекувани са отчетени 2029 души.

5223 пациенти с ковид са в болница, като 460 от тях са в интензивно отделение. На седмична база 3,65% от постъпилите в интензивните отделения са ваксинирани. Новопостъпилите в болница са 686 души. 91.40% от тях не са ваксинирани.

104 души са починали през последното денонощие, като 96.15% от тях не са били ваксинирани. Така броят на жертвите на ковид у нас стига 21 320.

На седмична база потвърдените случаи на ковид в страната се се увеличили с над 21%.

Едва 7412 дози ваксини са поставени за последното денонощие. Така ваксинираните са 1 345 602. Хората, които са си поставили и бустерна доза са 2705.

Още

Кирил Петков събира двойно повече доверие от Борисов

07.12.2021

5112
ДБ удари от засада президента на консултациите

07.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

25741
COVID-19: Излекуваните са с над 1000 повече от новозаразените

07.12.2021

1812