Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов се самопохвали за санкциите на САЩ за корупцията

И стотинка не сме взели от Божков. Кюлчета съм пипал само в БНБ, закле се лидерът на ГЕРБ

03 Юни 2021Обновена
Брифинг на ГЕРБ

Брифинг на ГЕРБ

Posted by bTV Новините on Thursday, June 3, 2021

Похвала за своето правителство, партия и самия себе си видя водачът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в първия си коментар за санкциите на САЩ срещу политика от ДПС Делян Пеевски и хазартния бос Васил Божков заради корупция.

"Ние винаги сме подкрепяли действията на всички евроатлантически държави по тема борба с корупцията. Няма да изброявам, но искам да напомня защо ме избраха - за главен секретар, за кмет на София и след това още десетки победи - това е заради борбата с престъпността и корупцията", обяви Борисов. Той дори обяви, че санкциите на САЩ не били изненада за него, защото били резултат от съвместната им работа.

 

Пеевски? Само политика, никакъв бизнес

 

Въпреки че САЩ налагат санкции заради корупцията, прояла държавата, Борисов нито за миг не спомена, че може да има някаква вина, след като управлява България три мандата. Той се разграничи от всички санкционирани - някои не ги познавал изобщо, други ги срещал случайно.

"Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически, и те винаги са били свързани със смесените райони, където винаги сме подпомагали различни от ГЕРБ, като различните от ГЕРБ са кметове на ДПС. Нито имаме фирми, нито бизнес, нито каквото и да било", заяви шефът на ГЕРБ. По думите му двамата са се срещали за последен път преди 7-8 месеца - отново във връзка със средства, които неговото правителство е отпуснало за смесените райони. Разговорите са били провеждани както в Министерския съвет, така и в правителствената резиденция в Бояна. "Така както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние сме си говорили", язвително добави той пред журналистите, визирайки работата на предишния парламент. Борисов не коментира защо, ако наистина САЩ са работили в тясно сътрудничество с неговото правителство по санкциите, в България няма предприети никакви действия спрямо Пеевски.

Борисов не се разпозна и като "действащ партиен лидер", на когото Васил Божков е давал подкупи. "Никога не сме получили стотинка от лицето Божков. И всякакви спекулации за лидери и такова - те се знаят кои са", закле се той. И за по-голяма убедителност се прекръсти пред камерите. Самият Божков твърди, че е давал пари точно на ГЕРБ и Борисов. Защо американците са включили тези твърдения в аргументацията си за санкциите, Борисов не коментира.

Борисов каза, че не познава изобщо Илко Желязков от Бюрото за контрол на СРС, но бившият вицепремиер Екатерина Захариева го била уволнявала два пъти като член на борда на БЕХ. ГЕРБ го подкрепили за член на Бюрото през главата му.

Борисов призна вина единствено за зам.-министъра Александър Манолев, прочул се с факта, че се възползва от служебното си положение, за да си построи къща за гости, който също беше санкциониран за корупция. Но побърза да напомни, че Манолев е бил отстранен от поста му и от партията.

"Не забравяйте, че ГЕРБ е опозиция и отнасяйте въпроси към длъжностните лица", заяви Борисов.

 

Заедно с Вашингтон в борбата

 

За да подкрепи твърденията си за тясно сътрудничество със САЩ, Борисов се върна чак към терористичния акт в Сарафово от 2013 г. "Тогава с президента Обама в Белия дом начертахме плана за борба с тероризма", доволно си спомни той. А за бившия президент Доналд Тръмп обяви, че обсъждали "всички геостратегически проекти и сме имали пълно съвпадение на общите интереси за България и Щатите, и всички наши съседи". "Винаги като партия сме поддържали възможно най-добри отношения с колегите от САЩ и затова подкрепяме мерките на тяхното финансово министерство и очакваме нашите правораздавателни органи да продължат на базата на разследванията в тази посока", продължи Борисов.

Борисов разказа, че предния ден е имал среща с американския посланик Херо Мустафа. От думите му излезе, че партията му е била предварително осведомена за налагането на санкциите. "Дори няма намек - по-сърдечна, по-хубава, по-мила, по-работеща среща, те всичките ни са били такива. И ние от месеци работим по тези теми, които сега се опитват да ни ги пришият на нас. Ние знаехме какво ще се случва, защото по тези теми се работи", заяви Борисов. По-късно отново повтори: "От месеци ние сме информирани и работим заедно."

"Вчерашните събития са логично продължение на заявките на администрацията на Байдън да подпомага укрепването на демократичните институции в партньорските държави и да препятства корупционните практики, идващи от враждебни държави", разтълкува случилото се зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

 

Златни кюлчета - само в БНБ

 

Борисов отговори и на някои въпроси извън санкциите. Той отново категорично отрече да е получавал от някого кюлчета. "Аз кюлче, и пак ще се прекръстя, защото съм много набожен човек, съм пипал само веднъж в живота си – бях в БНБ като премиер в трезора да видя златния резерв. Тези, които охраняват резерва имат правило - ако някой може с два пръста да повдигне едно кюлче, то си е за него. А то не може, защото кюлчетата са като конуси. Това е единственият случай, в който аз съм пипал кюлче!", раздразнено коментира той по-стария скандал със снимките в спалнята му.

Борисов отказа да каже и коя е Мата Хари, която е направила компрометиращите снимки в дома му, но се закле, че не е плейметката, спомената от бизнесмена Илчовски по време на изслушването му в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ в миналото НС. Той дори много съчуства на момичето. "Я си представете вие да сте семеен човек и изведнъж някой да ви каже, че сте моя любовница? А аз никога през живота си не съм я виждал и чувал! Защото на базата на един компромат извикаха в спецпрокуратурата да унижат едно момиче!", настойчиво обясни Борисов по повод скандала "Мата Хари". И допълни: "На мен не ми е приятно да си разкривам личния живот и няма да го направя." Борисов даже не казал на прокуратурата коя е Мата Хари, защото имал някои съмнения.

 

Нападки към президента и служебния кабинет

 

Борисов непрекъснато се опитваше да прехвърли топката към президента Румен Радев и служебния кабинет, които според него обслужват руски интереси и съсипват наследството на правителството на ГЕРБ. Борисов обясни, че е разписал дълги отпуски на шефовете на спецслужби, защото още тогава са знаели, че Бойко Рашков ще стане министър, а е с отнет достъп до класифицирана информация. На въпрос откъде е знаел, че Рашков ще стане министър, Борисов отвърна: Оттам, откъдето Атанас Атанасов знае за подслушваните политици.

Шефовете на спецслужбите прекратили отпуските си, защото Борисов ги помолил. Защо един вече бивш премиер дава нареждания на председателите на ДАНС и агенция "Разузнаване", не стана ясно.

 

Отново на избори

 

Водачът на ГЕРБ обърна очакванията, че няма да се кандидатира повече за депутат - съобщи, че ще се състезава в същите листи, в които участва и на предните избори на 4 април. Това бяха 25-и многомандатен район в София и в Пловдив град. По повод политическото му бъдеще Борисов напомни, че и преди са предсказвали края му.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?