Медия без
политическа реклама

Борисов: Кръгът на Радев ми прати прекрасна госпожа да снима шкафчето

През юли премиерът е твърдял пред съпартийци, че го е снимал Цветанов

24 Септ. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Премиерът Бойко Борисов отговори на призива на президента Румен Радев да бъде изяснена цялата истина около снимките на чекмеджето с пачки в спалнята на резиденция "Секвоя" и записите с гласа на министър-председателя. "Много пъти съм изяснил как коварно неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен начин с една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи", отсече Борисов по адрес на държавния глава пред журналисти по време на поредната строителна инспекция.

По думите на премиера всичко това е "ченгеджийска операция", която е направена фантастично. "По перфектен начин, шапка им свалям, много добре бяха изучили ситуацията. Години наред са се готвили за един подобен момент. Грешката им беше, че пуснаха клипа, в който се снима спалнята, къщата, сервизните помeщения в мое отсъствие. Ако е имало пари, злато, диаманти в едно чекмедже... След като всички знаят, че касата там е пред вратата", аргументира се Борисов и отново визирайки Радев уточни: "Не случайно само той го повтаря, защото най-близкото му обкръжение го свърши".

Когато записите и снимките изтекоха през юли, Борисов се появи в централата на ГЕРБ, съпровождан от депутати и министри. Тогава за първи път почти призна, че записите и снимките са автентични или поне снимката, на която той спи гол. След това премиерът разказал на съпартийците си, че автор на снимките е Цветан Цветанов. По време на кампанията за евроизборите щабът на ГЕРБ заседавал в дома му в Бояна. А тоалетната била на втория етаж. Под предлог, че отива до тоалетната, Цветанов нащракал снимките. Никой от присъстващите не задал уточняващ въпрос, а всички кимали в съгласие.

Днес премиерът не коментира по същество и изтеклите записи с неговия глас, в които нарежда държавна институция да удари частен бизнес и псува лидери на европейски държави и евродепутати. Вместо това отново нападна президента Радев. "Същото със записите - някой записвал, пущал нещо незаконно. А неговите записи, в които той хъка, мъка със смс-ите и прикриването на проверка са със законни специални разузнавателни средства?! Като говорим за едните записи, да говорим и за другите. Полза има ли от това? Не! За мен случаят е приключен, взел съм си поуката", каза Борисов.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че аудиозаписите и снимките, които бяха разпрострени в петък и днес, са автентични, но били манипулирани.

Изглежда, премиерът вече е с нова версия за скандалните снимки от спалнята му, както и за записите, за които първоначално твърдеше, че не са автентични. От думите на Борисов става ясно още, че той самият безспорно знае кой е снимал в резиденция "Бояна". В тази връзка стои въпросът дали прокуратурата го е разпитала, след като е наясно с автора на фотосите на кюлчета и пачки в чекмеджето. Неотдавна наблюдаващият прокурор по разследването Боряна Бецова заяви в интервю за "24 часа", че Борисов ще бъде разпитан след събирането на множество доказателства, за да може прокуратурата да стъпи на някаква база при задаването на въпросите.

"Само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали копюрите са истински, нито златото, или колко грама и карата е. Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински", казва Бецова, като уточнява, че въпросните пачки и злато е необходимо физически да бъдат в прокуратурата. Не става ясно обаче защо разследващите не предприеха действия по претърсване в правителствената вила, нито пък разпитаха министър-председателя, който влезе в обяснителен режим и дори обвини президента, че тайно го снима с дрон, а сега признава, че снимките са правени от жена.

Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат в снимка на чекмеджето в спалнята на правителствената вила "Секвоя", трябва физически да бъдат в прокуратурата. Единствено по този начин може да се установи дали предметите са истински, за да бъдат инкриминирани.

 

За да има диалог, трябва да има разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в България, защото така ще продължи порочния модел, обяви в същото време президентът Румен Радев, цитиран от Би Ти Ви.

„Не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване - за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция, за записи. Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог“, изтъкна държавният глава.

Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет. Не може да има компромис, надявам се службите и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани дипломатическите последствия, защото винаги има такива. Това пък заяви Радев по повод информация на прокуратурата за руски дипломати, които са шпионирали българската армия. Според държавното обвинение е установено, че двама души са получавали информация за въоръжените сили.

Държавният глава обясни, че трябва да има ясна информация в какво се състои шпионският скандал.

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има обвинения, че българското държавно управление се е поставило в услуга на чужда държава. Трябва да подхождаме с ясни критерии за всичко, което уронва националната ни сигурност“, подчерта Радев.

Още по темата