Медия без
политическа реклама

Борисов: С тези компромати срещу мен удариха дъното

Премиерът обаче се зарече да не подава оставка поне до края на юли

17 Юни 2020
Пресконференция на ГЕРБ

Пресконференция на ГЕРБ, най-важното - тук: https://bit.ly/3fBGqp9

Posted by bTV Новините on Wednesday, June 17, 2020

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов призна, че аудиозаписите и снимките, които бяха разпрострени в петък и днес, са автентични, но били манипулирани. С хаотично изявление на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ той се опита да се изкара жертва на тъмни сили, недоволни от геополитическата ориентация на България и големите инфраструктурни проекти, които правителството е започнало. 

От думите на Борисов се разбра, че разпространеният миналия петък аудиозапис на телефонен разговор на мъж, чийто глас прилича на премиера, с неизвестен събеседник е сглобен от три различни разговора. В записа се чува как главният герой прави вулгарни оценки на председателката на парламента Цвета Караянчева, разказва как шефът на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, надсмива се на чужди премиери и нарежда проверка на "Еврохолд", защото се дразни от собственика й.

Борисов каза, че единият разговор е бил записан преди евроизборите миналата година, когато е имало заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ в премиерската резиденция в Бояна. Той индиректно обвини бившия си заместник Цветан Цветанов, че е направил записа. Не се разбра коя точно част от записа визира Борисов. Лидерът на ГЕРБ обаче категорично отрече съдържанието на разговорите - той не бил нареждал на държавни органи да ударят частна фирма, нито пък бил предварително уведомен, че на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение.

"Това съм го прочел в медиите," каза той. Когато беше репликиран, че медиите не са писали нищо за обвинение, Борисов се измъкна с обяснението, че сам се е досетил на базата на материалите. "Аз мога да ви кажа със сигурност, че утре срещу мен ще бъде образувана проверка от прокуратурата. Но не защото са ми казали !", обясни той.

По повод на вулгарния език за Цвета Караячева, Борисов го обърна на шега. "Аз понякога мога и така да говоря, после се прегръщаме и целуваме!", каза той и целуна стоящата до него Караянчева по главата. А председателката на парламента в това време свенливо се усмихваше.

Той мимоходом призна и автентичността на смс-сите, публикувани от Васил Божков. Въпреки че миналата седмица твърдеше - забавлявам се, аз смс-си на кирилица не пиша, днес заяви, че съобщението за двамата футболисти от ФК"Витоша", което на кирилица, лично той го препратил на Божков. Било написано от ръководството на отбора. 

За разлика от аудиозаписа, за който говори неохотно, Борисов се спря охотно и подробно на разпространените днес снимки. Те са направени в спалнята му в държавната резиденция в Бояна. На тях се виждат пачки с евро, кюлчета злато в чекмеджето на нощното шкафче на премиера, а отгоре пистолет. На една от снимките е спящият Борисов.

Според премиера автентична е единствено снимката, на която се вижда, че той "сладко спинка".  Останалите са специално аранжирани. "Защо да държа такива пари в шкафа, като имам сейф за това ?!", попита той. "Това е спалнята ми. Но тя е била и при Станишев, и при Орешарски. Даже не знам защо са ме снимали завит, да ме снимат гол!? Аз така спя. Само малкото момче ми липсваше в спалнята", коментира саркастично той.

Целта на всички тези компромати била да го смачкат психически, а след това физически. "Трябва да се дискредитира флагманът на ГЕРБ, след което всички да се разбягат. Не могат да ни бият на избори и затова сега пускат всичко това. Има цели студия, в които се подготвят подобни аудизаписи. В учебниците на КГБ пише, че трябва да създадеш такъв компромат, че да отвратиш гледащия", заяви Борисов. Според него компроматите са се подготвяли поне от година.

Борисов директно обвини президента Румен Радев, че работи усилено кабинетът му да падне предсрочно от власт и да сформира служебно правителство. Като други врагове Борисов посочи БСП, Мая Манолова, десните и вече бившия му съпартиец Цветан Цветанов. На реплика на журналист, че не е включил ДПС сред заподозрените, лидерът на ГЕРБ обясни: "ДПС не действат така. Те действат отзад. Тихо".

Борисов обаче бе категоричен, че няма да подава оставка сега. "Юли месец е много важен, Банковият съюз също е много важен за нас, влизаме в чакалнята на еврозоната, утре ще обявим сътрудничество между американци и руснаци за АЕЦ "Белене"... След юли месец да правят каквото щат !", отсече той. И обясни, че когато България влезе в банковия съюз, нямало да фалират банки, нито някакъв човек да тегли милиони незабелязано от банка. С последното явно визира разпространените днес от хазартния бос Васил Божков банкови извлечения, с които той покава как от 2017 до 2019 г. е изтеглил 67 млн. лв. кеш от "Уникредит Булбанк". Божков твърди, че тези пари са отишли за подкупи на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. ДАНС пък заяви, че не е била уведомена от банката за тегленията, което е нарушение на закона срещу прането на пари. Подобни сюжети не би трябвало да могат да се случват и сега в България без тя да е член на банковия съюз.

Борисов призна и че СМС-и те с Божков са автентични, но не вижда нищо нередно в тях.

 

Игрички с дрон

Бойко Борисов беше особено яростен в критиките си към президента Румен Радев, който се готвел "да му прави лоши неща", защото "явно на избори не могат да ни бият комунистите".

"Охраната на президента Радев и моята спят в един и същи двор. Понеже Радев мина границите, искам да ви кажа, че той си позволява да вдига дрон и да ме снима. Като кажа на охраната, че ще сваля този дрон, те му казват и той го сваля. Охраната казват, че той го кара. Твърдя, че той ме снима с дрон. Прокуратурата да извика НСО и да ги питат. Понеже джипките имат система да свалят дрон и като кажа, те му предават и той го прибира. От НСО ми казаха, че от Китай са му подарили дрон и той си го кара", каза Борисов.

От президентството обявиха, че Румен Радев ще отговори на нападките на Борисов утре. Президентът вече призова да бъде направена експертиза на аудиозаписа, който разбуни духовете.

 

На прицел

Националната служба за охрана започна служебна проверка във връзка със серия снимки от спалнята на премиера, публикувани днес, съобщи bTV.

„В отговор на тиражирани в медийната среда твърдения, категорично заявяваме, че в нито един момент сигурността на министър-председателя на Република България не е била компрометирана! Незабавно е възложена и вече е в ход служебна проверка“, казват от НСО.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?