Медия без
политическа реклама

Прокуратурата иска кюлчетата от чекмеджето, за да ги разследва

Бойко Борисов ще бъде разпитан, когато се съберат много доказателства, решиха наблюдаващите прокурори

19 Авг. 2020

Златните кюлчета и пачките с евро банкноти, които се виждат в снимка на чекмеджето в спалнята на правителствената вила "Секвоя", трябва физически да бъдат в прокуратурата. Единствено по този начин може да се установи дали предметите са истински, за да бъдат инкриминирани. Това обяснява наблюдаващият прокурор по делото Боряна Бецова от Софийската градска прокуратура в интервю за "24 часа".

"Само по снимка вещото лице нищо не може да направи - нито да установи дали купюрите са истински, нито златото, или колко грама и карата е. Нито един съд няма да погледне сериозно, ако се явим пред него и обявим, че инкриминираме пари и кюлчета злато, за които не знаем дали са истински", казва Бецова. Не става ясно обаче защо разследващите не предприеха действия по претърсване в правителствената вила, нито пък разпитаха министър-председателя, който влезе в обяснителен режим и дори обвини президента, че тайно го снима с дрон.

Бецова е в екипа от трима прокурори, който проверява снимките и видеото от спалнята на премиера Бойко Борисов, както и звукозаписите с неговия глас. Досъдебното производство, което беше образувано чак на 29 юли, въпреки че въпросните компромати изтекоха много по-рано, се води единствено за това, че без надлежно разрешително е използвано специално техническо средство за събиране на инфомация. "Това не означава, че разследването е ограничено само и единствено в рамките на този текст. Ще бъдат изяснявани всички обстоятелства - кога са направени снимките и записите, истински ли са и т.н.", разяснява прокурорът.

От думите ѝ става ясно, че все още се очаква експертиза на публикуваните фотоси, която да покаже дали са истински и кога са правени. Вторият въпрос, който стои пред разследващите е кой ги е правил. Изискахме материали от Националната служба за охрана (НСО) за броя на хората, които са охранявали обекта и са имали достъп до него между 2017 и 2019 г. Приблизително по списъците, които получихме, там са минали около 180 души, сред тях служители от охраната, техническата поддръжка, хигиенистите и др. При толкова много хора задачата ни става двойно по-трудна", категорична е прокурор Бецова.

Тя уточнява, че разпитите няма да стават хаотично, а ще бъде изчакана експертизата, която да посочи кога са правени снимките. Премиерът Бойко Борисов пък ще бъде разпитан след събирането на множество доказателства, за да може прокуратурата да стъпи на някаква база при задаването на въпросите. "Прокурорите, които работят по дадено дело, виждат нещата различно от повечето хора, които не са юристи. Гражданите казват: “Ето парите и кюлчетата злато. Те са в шкафчето на Бойко Борисов, значи са негови”. Прокурорите обаче трябва да анализират всичко и от правен аспект и да дадат отговори на ред въпроси", смята Бецова.

Няма фотомонтажи или фалшифициране с "Фотошоп" в анонимно разпространените снимки компромати за премиера Бойко Борисов. Това сочи техническа експертиза на фотосите, поръчана от електронните издания „Биволъ” и “E-вестник”.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?