Медия без
политическа реклама

"Биволъ": Няма следи от монтаж в снимките компромати за Борисов

Има обаче промени във времето, в което са правени, твърди изданието, което се позовава на своя експертиза

22 Юни 2020Обновена
Една от снимките, пуснати анонимно в публичното пространство.
Една от снимките, пуснати анонимно в публичното пространство.

Няма фотомонтажи или фалшифициране с "Фотошоп" в анонимно разпространените снимки компромати за премиера Бойко Борисов. Това сочи техническа експертиза на фотосите, поръчана от електронните издания „Биволъ” и “E-вестник”. От „Биволъ” не посочват на кого са възложили експертизата.

Проверени са общо 9 снимки – в 3 от тях няма абсолютно никакви промени, а в останалите 6 се виждат изменения в метаданните – текстове, в които се съдържат времето на заснемане, видът на апарата, с който са направени, и други параметри. Целта е „да се заблуди за времето, по което са правени”, твърдят от „Биволъ”. Те са заснети в периода 2017-2019 г.

Според електронното издание възможно е фотосите да са аранжирани, както твърди Борисов, но това би означавало, че на три пъти през 2017 и 2019 г. в спалнята на премиера в резиденцията са внесяни около 1 млн. евро в пачки, златни кюлчета, евентуално и пистолет с неговата марка, и всичко това трябва да е минавало през охраната. „Такава аранжировка може да се направи само с участие на охраната от НСО – която Борисов е избирал лично, дори и назначавал свои хора там”, обобщават от „Биволъ”.

ИЗМЕНЕНИЯТА

Само на снимката, на която се вижда спящият Борисов, има намеса и с „Фотошоп” – пропорционално е намален размерът на изображението в пиксели с приблизително 50% спрямо оригиналния на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от кадъра, възможна е лека корекция на яркост и контраст, уточняват от „Биволъ”. Тази снимка е направена на 13 август 2017 г., неделя. Метаданните обаче са променени, така че да се вижда дата на заснемане 4 август 2021 г.

Други две снимки са направени през септември 2017 г. На едната от 25 септември 2017 г., понеделник, се вижда нощното шкафче с отворено чекмедже с пачки банкноти по 500 евро. При нея името на файла е променено спрямо оригиналното от „Айфона”. Втората, която показва в близък план отвореното чекмедже, е направена 9 секунди по-късно. В метаданните датата обаче е коригирана на 22 юли 2024 г. От 12 декември 2017 г. има една снимка, на която вероятно е изменено името на файла.

Четири снимки са направени през януари 2019 г. Първата, на която се вижда стаята в общ план, е от 4 януари 2019 г., петък. Метаданните обаче са изменени, така че да показват дата на заснемане 7 април 2021 г. Втората, направена 18 секунди след предишната, също е изменена, за да показва дата 26 ноември 2021 г. На нея се вижда в едър план разтвореното чекмедже и неговото съдържание – две пачки с банкноти от по 500 евро и кюлчета злато. Третата снимка е направена след още 12 секунди, но е изменена, за да показва дата 9 март 2014 г. Тя показва цялото шкафче, отворено с парите и кюлчетата, а отгоре – пистолет и две дистанционни. В четвъртата, отново показваща съдържанието на чекмеджето, няма никакви изменения.

От 6 февруари 2019 г. има една снимка, която е редактирана така, че да излезе сякаш е правена на 3 май 2013 г. Чаршафите на оправеното легло са сменени. Пистолетът е на същото място, има промяна в тубичките с кремове. На земята отново има бутилка с вода и бутилка уиски „Чивас Ригал”.

МНЕНИЕ ОТ “КУХНЯТА” НА НСО

Участието на хора от НСО в изтеклите снимки е невъзможно. Охраната не се движи в пространството, което се приема като лично на премиера. Това заяви бившият началник на службата ген. Димитър Владимиров пред bTV.

Той обясни, че в домовете се канят най-близките хора, а от охраняваното лице зависи дали поканените ще бъдат записани или ще минат инкогнито. „Момчетата са верни и трудно може да се предположи, че някой може да изнесе информация“, коментира той твърденията, че заради служители от НСО изтичат данни.

Той се обяви против държавната охрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски от ДПС. „Това не е контингентът на хората, които трябва да се охраняват от НСО. Първо, те нямат право на такава охрана – единият не ходи на работа, другият е почетен председател на ДПС. Могат да си наемат частна фирма“, изтъкна ген. Владимиров.

По отношение на новото звено в МВР, дублиращо НСО, той заяви, че президентът и вицепрезидентът трябва да останат под охраната на службата, а изпълнителната власт – на вътрешното министерство. И разкри, че прокуратурата е успяла да привлече 34 души от НСО за охраната на главния прокурор.

Още по темата