Quantcast
Борисов и Ердоган са разговаряли по телефона | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов и Ердоган са разговаряли по телефона

Новината съобщи турски сайт, българската страна мълчи
2 114
 БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи снощи турският сайт t24. В лаконичното съобщение се казва, че двамата са обсъдили стъпки за подобряване на двустранното сътрудничество, както и регионални въпроси. Българската страна мълчи по този въпрос, въпреки че обикновено Борисов не пропуска да се похвали с международните си контакти.

Новината за проведения разговор идва ден след като "Шпигел" публикува свое разследване, в което твърди, че българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на опоненти на режима в Анкара. Разследването се базира на секретни грами от турското посолство в София.

Става дума за бизнесмена Абдула Бююк, който беше издирван в южната ни съседка заради подозрения за връзки с организацията на проповедника Фетулах Гюлен. В дълбока тайна той бе предаден на турските власти през август 2016 г., след като у нас му беше отказано политическо убежище. "Веднага след опита за преврат в Турция премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби се срещнаха с турския посланик в София. Според турски дипломатически доклад разговорът е бил за случая с Бююк. "Г-н Борисов разбира колко е сериозен въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в документа. В друга грама от посолството турските дипломати обявяват, че българският премиер ще помогне да се намери "бързо уреждане на въпроса", разказва "Шпигел".

Българската държава е нарушила международни конвенции и правни принципи, като е помогнала на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара. Това пише "Шпигел" в свое разследване, което се позовава на секретни грами от турското посолство в София, преведено от "Дневник". Става дума за

 

Още

Радев прати вицето си на посещение в Анкара

02.02.2023

424
Турция се вклини между Финландия и Швеция

30.01.2023

765
Бивш сътрудник на Russia Today е платил за изгарянето на Корана

25.01.2023

4874