Медия без
политическа реклама

Борисов даде срок до утре на партиите да подкрепят Мария Габриел

Еврокомисарката призна, че е излъгала за докторантурата си, но само веднъж, оказа се, че е поне 2 пъти

14 Май 2023Обновена
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е получила обаждане от Бойко Борисов.
БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова е получила обаждане от Бойко Борисов.

ГЕРБ-СДС дават срок до утре на останалите партии, за да отговорят дали ще подкрепят правителство с първия мандат. "Г-жа Нинова, г-н Карадайъ и г-н Трифонов до утре трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме Мария Габриел", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в партийната централа. Кабинетът трябва да бъде експертен и със срок на действие от 1 година, заяви още експремиерът.

Той разкритикува "Продължаваме промяната" - "Демократична България", че шикалкавят затова дали ще подкрепят кабинет на ГЕРБ. "Съжалявам, но ако ви е важно да направим правителство, ще съберете органите и ще ни кажете. Ние в 3 часа трябва да знаем дали Мария Габриел като отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство. Или вкарваме в катастрофа България", коментира Борисов. 

От ГЕРБ посочиха, че ще предложат експертно правителство за една година, през която да се реши политическата криза и да се нормализира работата на институциите. "Няма да има коалиции, няма да им дадем да ни превързват с БСП, ДПС и Слави Трифонов. Ще търсим отговорността на всички", допълни Бойко Борисов.

"Успяхме ли с всички групи да идентифицираме общи приоритети. Отговорът е "Да". Въпросът е в какъв формат. Приех номинацията, защото познавам работата на европейските институции. Положих всичко с ясна цел и идея по време на срещите ми с останалите парламентарни групи. Приоритетът е България. Поради различията, които имаме, и те ясно бяха откроени и ние оставаме отворени за този диалог, за всички е ясно, че следващата стъпка разговори за съставяне на правителство ще бъде за формат, който изключва думата коалиция. То може да бъде само експертно, с ясни приоритети", обясни Мария Габриел.

В понеделник Мария Габриел и представители на ГЕРБ ще се срещнат с БСП в 9.30, с ДПС в 11 ч и с ИТН в 12.30. "Продължаваме промяната" изчаква решение на колективните органи на партията във вторник. 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че е получила обаждане от Бойко Борисов. "Обади ми се сутринта, преди да дойда в студиото. Покани ни на среща. Очакваме утре той да каже каква му е идеята за съставяне на правителство", заяви Нинова пред bTV. Тя обясни, че от БСП ще се явят на срещата, на която ги канят.  "Ще отидем на разговорите, на които ни канят и ще видим дали имат намерение за корекция, и ще решим", коментира Нинова.  По думите ѝ може да подкрепят експерти с експертен кабинет, но само след допитване до членовете на партията, които да решат.

Според нея начинът за обявяване на премиер и номинациите, както и програмата, е грешен подход.  "Правилният е всички да се съберем, да извадим 5-6 неща, важни за България, да определим разумни срокове и тогава да търсим хората, които да изпълня тези задачи. Според мен не трябва да са лидери и ярки политици. Не се прави така политика - ето ви премиер и политици и попълвайте", каза Нинова

„Очакваме реалните приоритети и политики да бъдат поставени най-после на масата, защото първата среща, която проведохме с г-жа Габриел, беше една нормална, диалогична среща в тона на парламентарните разговори между партиите”, заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов.Той подчерта, че приоритетите, представени от първите в парламента, са добри, но им били представени по-общо. Очакванията на ИТН са разговори в детайли да бъдат осъществени в най-скоро време.

Народният представител обясни при какви условия „Има такъв народ” ще е категорично в опозиция. „Ако първите две политически сили накрая постигнат съгласие и видим един опасен финансов министър в лицето на Асен Василев, който срина финансовото състояние на държавата, само и само да бъде в един бъдещ кабинет на ГЕРБ”, каза Балабанов.

От "Продължаваме промяната" още не са сигурни дали ще подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. "Към настоящия момент нашият Национален съвет подкрепя позицията, че ние няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и да влезем в управление с тях. В началото на седмицата ще направим отново Национален съвет, за да обсъдим позицията", коментира пред БНТ депутатът от ППДБ Венеция Ангова. По думите ѝ, на този етап задачата им е Изпълнителният съвет да представи наличната информация на Националния съвет и колективните органи ще вземат своите решения.

По отношение на кандидата за премиер на ГЕРБ Мария Габриел, Ангова каза, че профила е на човек, който има експертиза и опит, знае как се случват нещата в Европа, но проблемът е дали ще може да взима решенията независимо и самостоятелно или отново Бойко Борисов ще бъде в сянка.

---

Кандидатът за премиер на ГЕРБ и еврокомисар Мария Габриел призна, че няма докторска степен. Преди 3 дни Bird.bg извади предизборен клип от 2010 г. за Европарламента, в който тя твърди, че има докторантура по политически науки, какъвто се оказа, че няма. Университетът в Бордо потвърди, че Габриел не е защитила там докторат.  Днес на въпрос: Представила ли е неверни данни за образованието си, Габриел отговори така: "Не, не съм доктор на политическите науки, никъде не е написано това. Има един-единствен видеоклип, в който държа да отбележа, че съм се съобразила с изискванията на тогавашния технически екип, с изискванията за обем, но тогава е предстояла защита на дисертационния ... Не съм защитила докторантура. Извън този клип няма никъде място, в което да съм казала или посочила това", заяви Габриел. Днес Bird.bg я уличиха отново, че спестява истина. Те откриха, че в автобиографията си през 2011 г. за ЕП е написала, че е защитила докторат. 

--

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БСП, ИТН, ПП, ГЕРБ

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?