Медия без
политическа реклама

Болница източвала НЗОК с данни на туристи от хотели

Рехабилитационното лечебно заведение е прилагало схемата година и половина

20 Дек. 2023
Илияна Димитрова

Поредна схема за източване на здравната каса е разбита от Икономическа полиция и контролни екипи на НЗОК. Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки, съобщиха от МВР.

Схемата е прилагана в доста дълъг период от време - от 1 януари 2022 г. до 30 юни т.г., като в този период общо са отчетени 5681 хоспитализации от лечебното заведение. Част от пациентите са били еднократно приемани за рехабилитация, но от лечебното заведение са отчитали две или повече хоспитализации. Друга част от „пациентите“ са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а личните им данни са били използвани от заведението за отчитане на неизвършена медицинска дейност. 

По предварителни разчети стойността на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лв. Според съобщението на вътрешното ведомство има събрани данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс – медицински документи с невярно съдържание и неоснователно получени суми от НЗОК.

Преди няколко месеца беше разбита друга мащабна схема за източване на касата - през фалшиви протоколи за отпускане на помощни средства на хора с увреждания. И там бяха крадени лични данни на хора, включително възрастни от старчески домове.

Въведената преди година реформа в помощните средства е впрегната за измами буквално веднага след влизането й в сила. Днес прокуратурата и ОД на МВР в Пловдив обявиха, че са разкрили измамна схема за милиони лв.

Благодарение на електронните следи от прегледи и др., пациенти откриват и че са им писали хоспитализации и други процедури, за които те не подозират.

Пациентка откри, че е лежала в болница, която никога не е посещавала. Целта на "хоспитализацията" е била да се усвоят 1900 лв. по клинична пътека с три дни болничен престой. Измамата е осъществена с помощта на злоупотреба с лични данни. Това показа разследване на Би Ти Ви.

 

Още по темата