Медия без
политическа реклама

Известни лекари са източвали НЗОК с фалшиви ТЕЛК протоколи

В схемата е впрегната новата система за отпускане на помощни средства за хора с увреждания

30 Авг. 2023Обновена
Pixabay
Новата система за отпускане на помощни средства веднага е впрегната за измами.

Въведената преди година реформа в помощните средства е впрегната за измами буквално веднага след влизането й в сила. Днес прокуратурата и ОД на МВР в Пловдив обявиха, че са разкрили измамна схема за милиони лв. В нея уважавани и известни лекари в Пловдив и Велико Търново са издавали недействителни протоколи от лекарски комисии на мъртви души и на възрастни хора, които не подозирали за това. След това с протоколите са изписвани помощни средства за хора с увреждания от НЗОК, като участниците прибирали отпуснатите пари, без пациентите да видят и копче от уж изписаните им изделия като инвалидни колички, столове и др.

Доказаните към момента щети са най-малко 815 000 лв., но разследването е в начална фаза и вероятно сумата ще се окаже по-голяма - за година лекарите са успели да издадат 8007 протокола и през тях да изтеглят 5,2 млн. лв. от НЗОК. Задържани са общо осем души, които са преки участници във веригата. Сред тях има петима лекари от Пловдив и Велико Търново, но не е изключено да бъдат привлечени и други лекари като обвиняеми, съобщиха районният прокурор на Пловдив Петър Петров и директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Георги Чергов. Основното действащо лице - управителят на центъра, който по това време е бил в чужбина, е арестуван при завръщането му в страната.

Престъпната дейност започва миналия юли, когато в Пловдив частен медицински център започва като на конвейер да издава протоколи за отпускане на помощни средства, съобщава пловдивският сайт "Под тепето". По същото време отпускането на помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания - колички, столове, протези и др., се прехвърля от Агенцията за социално подпомагане към НЗОК, като нуждата от помощни изделия вече се записва в експертното решение от лекарска комисия, а не се прави отделна процедура по кандидатстване пред АСП. Явно точно тези промени са чакали и авторите на измамната схема.

Центърът е регистриран в София, а в Пловдив е представен от филиал, но и двата адреса се оказват фиктивни. В него са сформирани четири лекарски комисии с по двама лекари всяка - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична, стана ясно на брифинга. Те започват с размах да изписват протоколи - медицинският център не се е занимавал с нищо друго. Управителят е известен пловдивски лекар, който имал и магазин за помощни средства и две фирми, пишат пловдивските медии. Данните на лица, които имали нужда от тези средства, се набавяли чрез дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и служителите на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисионни.

До момента е установено, че фирмите на управителя са усвоили 815 хил. лева по 730 протокола за извършени прегледи на лица с инвалидност, без те да се преглеждани. Помощни средства са получили и 27 починали лица - единият протокол е издаден на 7 юни за лице, което е починало на 31 май, обясни наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. За останалите, издадени от центъра протоколи, предстои да се установи по какъв начин и как са изплащани помощните средства. В някои от случаите хората поискали вместо помощни средства парични суми, които им били изплащани от центъра. Като пример прокурорът посочи, че в един от случаите на лице са преведени 600 лева, а отпуснатата сума за помощно средство от НЗОК е била в размер на 4000 лева.

Схемата се разследва от април, когато от РЗИ звъннали на случаен принцип на трима пациенти в Пазарджик, за да ги попитат дали са доволни от качеството на помощните средства. Оказало се, че хората не са получили такива. Последвали проверки на медицинския център и кабинетите, в които по документи се извършвали прегледите. На този етап от разследването не е ясно дали в схемата има замесени служители на здравната каса.

Проверка на "Сега" в регистрите на лекарските комисии за предписване на помощни средства към РЗИ-Пловдив откри центъра, но само с две комисии - ортопедия и травматология, и нервни болести. Тези регистри се водят към регионалните здравни инспекции, като помощни средства могат да се изписват от ТЕЛК, НЕЛК и тези лекарски консултативни комисии, които са доста повече от иначе дефицитните ТЕЛК (трудови експертни лекарски комисии). Докато ТЕЛК са главно в държавни болници и поликлиники, ЛКК може да има и в частни центрове.

 

РЕЦИДИВ

Самият център, който е в дъното на схемата, съществува от няколко години с капитал от 2 лв. Управителят му е известен не само в Пловдив, установи бегла проверка на "Сега" в "Гугъл" - името му е замесено в поне едно разследване през годините за прехвърляне на фалирали фирми на безимотни и безработни граждани, за завличане на контрагенти с неплатени доставки и др. Същият лекар фигурира и в регистрите на АСП с друга фирма, отново за доставка на помощни средства, т.е. в бизнеса е отпреди промените.

 

РЕФОРМАТА В ПОМОЩНИТЕ ИЗДЕЛИЯ

На практика излиза, че реформата в помощните изделия е подпомогнала измамата. След години отлагане, през юли 2022 г. отпускането на помощни средства бе прехвърлено към НЗОК. Аргументите бяха, че лекарите най-добре знаят какво е необходимо на един човек с увреждане и това е неприсъща дейност за Агенцията за социално подпомагане. НЗОК обаче не спря да се бунтува срещу новото си задължение - и тази година този въпрос се обсъжда ядно на надзорни съвети на касата от различни участници в тях.

С прехвърлянето към НЗОК отпускането на помощни средства вече става и само електронно. Замесените в схемата явно са били отлично подготвени за промените, защото те бяха направени в много къси срокове. Наред с всичките промени, най-важната - актуализиране на цените, които отдавна се неадекватни, не беше направено. Затова и интересът на истински нуждаещите се от помощни средства е слаб и дори отпуснатият за целта бюджет остава неусвоен. Това явно не пречи на разбитата схема, която се е специализирала в по-скъпите консумативи.

Любопитно е, че ако помощното средство е на стойност над 1000 лв., то одобрението идва от управителя на НЗОК, а ако е под тази стойност - от директора на РЗОК. Доставчиците могат да бъдат само от специално създаден регистър.

Ключови думи:

помощни средства, ТЕЛК

Още по темата