Quantcast
БОЕЦ: Подслушвани са журналисти от български и чуждестранни медии | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БОЕЦ: Подслушвани са журналисти от български и чуждестранни медии

Прихванати са разговори на кореспонденти на агенция "Франс прес", твърди гражданското сдружение
2 489
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев

Журналисти от български медии и кореспонденти на чуждестранни агенции са подслушвани със специални разузнавателни средства след разрешение на Специализирания наказателен съд, твърди гражданско сдружение БОЕЦ. Организацията представя и разпечатки с информация за разработките.

От тези документи става ясно, че лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев, който е особено активен в протестите срещу главния прокурор Иван Гешев и бившето правителство на Бойко Борисов, е разработван от службите в продължение на няколко месеца от 27 юли до 23 ноември 2020 г. Документирани са негови разговори с журналистката Люба Кулезич от "Евроком", както и че комуникира с журналистите Весела Сетова (Сергиева, но така е написана в документа, бел.р.) от агенция "Франс прес", Николай Дойчинов от "Франс прес" и Димитър Стоянов от разследващия сайт Bird.bg. Това е станало по искане №77-757/20.07.2020 г. по описа на Специализираната прокуратура.

Допълнително упълномощени да получат резултати от прилагането на тези СРС са били оперативните работници от Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и бившият ѝ шеф ст. комисар Стефчо Банков, гласи една от разпечатките на сдружение БОЕЦ. Георги Георгиев коментира пред "Сега", че ще подаде искане до Бюрото за контрол на СРС дали е подслушван незаконно. "Там обаче те уведомяват дали си подслушван, само ако това е сторено в противоречие на закона. Аз съм сигурен, че са си измислили формален повод за досъдебно производство срещу мен", уточни той.

Разследващият сайт Bird.bg също публикува документи, които сочат, че специални разузнавателни средства са прилагани спрямо Настимир Ананиев, който е участник в протестите и лидер на партия “Волт”, част от платформата “Изправи се БГ” на Мая Манолова. Подслушването е станало по искане на Специализираната прокуратура с № RB421137-001-12/77-1435/21.12.2020г., разрешено от Специализирания наказателен съд. Досъдебното производство по описа на Следствен отдел на Специализирана прокуратура е с номер 115/2020 г., а прокурорската преписка е с номер 1425/2020 г.

Всичко това е описано в писмо на ГДБОП до Специализирана прокуратура, датирано от 17.02.2021 г, с което са пратени за унищожаване два оптични носителя от 2 и 16 февруари. Проверка в сайта на прокуратурата показа, че преписката, по която са прилагани СРС спрямо Ананиев е активна и последното действие по нея е от 20 май, когато е поискано нейното удължаване от административния ръководител на Специализирана прокуратура.

Според документите за подслушванията целта е била да бъдат събрани данни за престъпна дейност на организирана престъпна група, която цели да свали насилствено властта чрез преврат – тежко престъпление по Наказателния кодекс. 

Бившият премиер Иван Костов обяви пред "Сега", че също е подал заявление до Националното бюро за контрол на СРС-тата да разбере дали е бил обект на неправомерно подслушване. Междувременно прокуратурата нареди на бюрото да започне проверка на изнесената информация за подслушвани политици и журналисти. 

В началото на юни говорителката на главния прокурор Сийка Милева обяви, че "не е установено незаконно подслушване на политици, имащи отношения към политическия живот и изборите за 45-ото Народно събрание". Тя се позова на информация, получена от ГДБОП, Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР и ДАНС. Отговорът на въпроса дали абсолютно законно са прилагани СРС спрямо протестиращи граждани и опозиционни политици обаче остава неясен, тъй като до момента нито една официална институция не е потвърдила или отрекла с документи тези обстоятелства.

 

Още

С война най-лесно се прикриват провалите в икономиката
Прокурор: Не е престъпление, че Пеевски продава имоти за милиони
МВР се оплака от прокурорски натиск по проверки на жената на Гешев

25.03.2022

4499