Медия без
политическа реклама

Безредици на "Възраждане" провалиха поредно заседание на НС

Кирил Петков пък нахлу в стаята на националистите

Националистите обсадиха трибуната и не позволиха да продължи работата в пленарната зала.
БГНЕС
Националистите обсадиха трибуната и не позволиха да продължи работата в пленарната зала.

В рамките на седмица "Възраждане" провали второ заседание на Народното събрание, като предизвика безредици в пленарната зала.

Това стана почти веднага след гласуването, с което депутатът от ДПС Делян Пеевски влезе в парламентарната конституционна комисия.  На трибуната излезе Явор Божанков от ПП-ДБ, за да обясни защо гласува против Пеевски. Националистите веднага го заградиха, за да му попречат да говори. Така Костадин Костадинов и хората му се бяха зарекли да правят всеки път, когато Божанков или колегата му Манол Пейков опитат да вземат думата.  

Председателят на парламента Росен Желязков, поучил се от баталните сцени предния път, набързо прекъсна заседанието. 

Сагата обаче не приключи дори в кулоарите на парламента. От кабинета на "Възраждане" се чуваха силни крясъци. По-късно стана ясно, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е нахлул в стаята на националистите, за да им каже, че "това, което правят, е противоконституционно". "Влизам в тяхната стая с възможност да си поправят грешката. С тези хора не може да има разговор", коментира Петков пред журналистите. Малко след това Костадин Костадинов обяви, че Петков отказвал да излезе. 

В крайна сметка депутатите се върнаха в пленарната зала след почивката, която Росен Желязков им даде с надеждата да охладят страстите. Когато възобнови заседанието, той наложи наказание "порицание" на куп народни представители, участвали в безредиците.

Божанков не се отказа от изказването си и националистите наново наобиколиха трибуната. "Това, което правите, е противоконституционно!", извика им Желязков. Той настоя, че Божанков трябва да говори, тъй като никой няма право да лишава депутат от правото му да се изказва. За това от десницата го възнаградиха с ръкопляскания.

Националистите обаче изобщо не се впечатлиха. Костадинов крещеше, че десните депутати представляват американския посланик, а не българския народ, и няма да им позволи да говорят от трибуната. Желязков се видя в чудо и накрая се принуди да го изгони от залата.

Дори това не спря Костадинов, който продължаваше да обсажда трибуната с хората си. Божанков също отказваше да помръдне. Безпомощен, Желязков закри заседанието с обяснението, че така работата не може да продължи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Възраждане

Още по темата