Медия без
политическа реклама

"Възраждане" пробва да кадрува в "Майчин дом" с нахлуване

Бесарабски българи пък считат, че Костадин Костадинов извършва престъпление срещу народа

02 Юни 2023Обновена
Костадин Костадинов
Илияна Димитрова
Костадин Костадинов

"Представители на „Възраждане“ влязоха в „Майчин дом“ тази сутрин с цел решаване на трудово - правен спор", съобщиха от АГ-болницата в съобщение до медиите. По-конкретно - опитали се да искат обяснения за освободената преди две седмици д-р Елена Георгиева-Иванова, която временно оглавяваше Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Пред "Сега" от лечебното заведение уточниха, че общо групата е била тридесетина души, сред тях - няколко депутати от партията. Поискали са среща с ръководството. В крайна сметка всичко се е разминало с разменени реплики и смут из коридорите.

"Д-р Георгиева-Иванова отказа четири предложения да продължи работа като редови лекар в клиниката, настоявайки единствено да бъде началник на клиниката, без да покрива задължителното по закон изискване за позицията – да е хабилитирано лице", се казва още в съобщението на болницата. Институцията изрази съжаление, че случаят е ползван за политически цели. Клиниката по анестезиология и интензивно лечение продължава да си работи най-нормално. 

В предишните дни в защита на Георгиева-Иванова се проведоха два протеста, като единият път становището на демонстрантите бе предоставено на "Възраждане", а и на ИТН. От болницата отвърнаха тогава, че на мястото й - също временно, е назначен друг анестезиолог, който покрива всички изисквания.

 

ГНЯВ

Междувременно покрай "Възраждане" се разви и друг сюжет. Срещу лидера Костадин Костадинов с остра декларация излязоха българи от Бесарабия. Те настояват той да бъде подведен под отговорност, а самият парламент да осъди ръководството на партията заради намеса във вътрешните работи на Украйна и използване на "украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси". "Престоят на К. Костадинов като председател на Комисията за българите в чужбина в 48-ото Народното събрание (миналия парламент - бел. ред.) се превърна в срамна страница от историята на България. (...) Дейността на К. Костадинов начело на този важен комитет, неговата открита подкрепа на руската агресия, отнела живота на много граждани от български етнически произход и донесла разруха в домовете на нашите сънародници, е престъпление срещу човечеството и срещу българския народ както в България, така и извън нея", се казва още в декларацията.

Повод за гневната реакция са думи на Костадинов от миналата седмица, с които заплаши украинските бежанци у нас с изселване, намекна за автономия на населените с българи райони в Украйна и т.н. Декларацията е подписана от кметове или техните заместници на 16 селища. 

"Децата от етнически български произход могат да учат българския език като роден дори в условията на военно положение, след руската инвазия в Украйна, в условията на постоянен руски ракетен и въоръжен терор. От друга страна, изучаването на български език е забранено от руските окупатори на територията на Запорожка област, където също живеят нашите сънародници и чакат освобождението и връщането на украинската власт. (...) Етническите българи на Украйна защитават държавата и домовете си от агресора, защото руската окупация носи несправедливост и потисничество на всички народи, с изключение на руския", се казва още в декларацията. Текстът припомня, че от началото на войната хиляди украински българчета студенти постъпиха в учебни заведения в България и планират да продължат да се учат и живеят там - а разпалването на омразата към всичко украинско ще се отрази и на тях.

Още миналата пролет стана ясно отношението в Украйна към Костадинов. Той не бе пуснат в страната и обяви, че му е поставен черен печат със забрана да влиза за 10 години. Кой знае какви подробности обаче не излязоха по темата.

Продължаваме промяната" призова службите да информират Народното събрание защо депутатът и лидер на "Възраждане" Костадин Костадинов е бил принудително изведен от Украйна, както и дали от това произтичат рискове за националната сигурност.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата