Медия без
политическа реклама

Автомивка и шоурум бавят строежа на ключов булевард в София

Върви канадска борба за отчуждаването на 890 кв.м по трасето, призна кметът на столицата

В трасето на строящия се бул. "Тодор Каблешков" все още има автомивка и шоурум.
Илияна Димитрова
В трасето на строящия се бул. "Тодор Каблешков" все още има автомивка и шоурум.

Успешното приключване на строителството на пробива на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луй Айер" в "Манастирски ливади" до бул. "Черни връх" е под въпрос, като засега Столична община не коментира дали ще се стигне до отлагане на сроковете за откриване на участъка. Завършването на отсечката е ключово за свързването на бул. "Тодор Каблешков" с новоизградения бул. "Филип Кутев" и за облекчаване на трафика в тази част на София. Проектът видимо е застрашен, тъй като в зоната на строителството продължава да има работеща автомивка и търговско представителство (виж снимките).

Кметът на София Васил Терзиев призна пред "Сега", че все още се работи по тяхното отчуждаване. "Това е един от многото наследени проблеми от предишното управление, които трябва да решаваме. Това е един от "кофти" проектите в София, който е започнал ударно с предизборна цел преди да са приключили отчуждителните процедури. В момента водим разговори какъв да е форматът на това отчуждаване и това вече се точи от месеци. Положението е такова, че предстои строителството на бул. "Тодор Каблешков" да приключи, освен един триъгълник, който прерязва трасето. Когато предизборно избързаш да стартираш обекта, както са направили предишните управляващи, всъщност истината е, че той няма да стане по-бързо. Заради неотчуждени 890 кв.м и неспазени процедури в момента върви канадска борба как да се реши този проблем и как да се стигне до решение, което не е безобразно скъпо за Столична община", коментира Васил Терзиев.

След процедура, продължила повече от година, през есента на 2023 г. екипът на предишния кмет Йорданка Фандъкова избра добре познатата на столичани компания "Джи Пи Груп" да изгради пробива на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луи Айер" до мола на "Хладилника". Обществената поръчка бе обявена през юни 2022 г. и за участие в нея кандидатстваха 7 фирми и консорциуми. Прогнозната цена за участъка с дължина от 1,41 км бе 17 млн. лв. без ДДС, като м.г. бе сключено споразумение с "Джи Пи Груп" при цена от 18,1 млн. лв. без ДДС. То предвижда фирмата да построи липсващия участък от бул. "Тодор Каблешков" за 287 дни след началото на дейностите. Строителството започна в началото на октомври м.г., около 3 седмици преди местните избори, спечелени от Васил Терзиев.

ЕДНО НАУМ 

Зам.шефът на транспортната комисия в общинския съвет Андрей Зографски от "Спаси София" съобщи, че в столицата има и други строителни обекти, които се бавят, тъй като се налага препроектиране. "Става дума за бул. "Тодор Каблешков", бул. "Филип Кутев", бул. "Рожен", ул. "Народен герой" и ул. "Народно хоро". Предишният екип е стартирал тези обекти предизборно, сега се налага зам.кметът по строителството Иван Василев да решава един по един различни казуси на тях. Канализацията в квартал "Драгалевци" също я наследихме с на практика нулево изпълнение", изброи той.   

СТРОИТЕЛЕН СЕЗОН

През това лято ще започнат ремонти на няколко булеварди и улици в София, съобщи и.д. зам.кмет по строителството Иван Василев. Най-напред ще тръгне рехабилитацията и разширението на ул. "Опълченска" в участъка от бул. "Стамболийски" до бул. "Сливница". Ще се работи още на бул. "Стамболийски" от бул. „Константин Величков“ до ул. „Западна“, включително трамвайно ухо „Западен парк“. Предстои да се открие строителна площадка и на бул. "Мария Луиза" в отсечката между ул. „Опълченска“ и ул. „Козлодуй“.

През летните месеци ще се ремонтират още квартални улици и улици в центъра, каза Василев. От Столична община специално посочиха, че в северна София ще се ремонтира Челопешко шосе. Василев изчисли, че откакто е зам.кмет, е възложил около 200 текущи улични ремонти. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата