Медия без
политическа реклама

Австрия: Шенген не работи

Шефът на австрийския парламент инспектира българската граница, а Нидерландия настоява за мисия у нас

11 Окт. 2023Обновена
председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка огледаха от въздуха участък от сухоземната държавна граница с Турция
БГНЕС
председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка огледаха от въздуха участък от сухоземната държавна граница с Турция

„Шенген и Дъблин не работят“. Това обяви от България председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Той изрази опасенията на Австрия от мигрантската вълна, която залива страната и даде конкретен пример: „Виена е третият по големина „сръбски“ град след Белград и Нови сад“, а в страната има още много мигранти от различни други националности.

Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство, заяви на срещата си със Соботка премиерът Николай Денков. Европейският съюз може да овладее мигрантската криза, само ако осъзнае, че всички държави членки заедно трябва да пазят външните му граници. Това включва не само финансиране, но и оборудване с технически средства и подсилване с хора. „Точно затова сме поканили гранични служители от Австрия, Нидерландия и други европейски страни да дойдат на нашите външни граници“, посочи министър-председателят. „С общи усилия трябва да се борим също срещу трафикантите на мигранти, които са част от силна международна мрежа, чиито организатори и спонсори са в Европа“, добави българският премиер.

Волфганг Соботка изрази тревогата на австрийското общество от засиления нелегален трафик на хора към ЕС, който повдига въпроси от гледна точка на сигурността и при срещата с президена Румен Радев. Той подчерта и че Австрия високо цени усилията на България за охраната на външните граници на ЕС, което е обща задача на всички държави членки. Австрия не е повдигала въпрос за работата на българските служби за сигурност като условие за приемането на България в Шенген, стана ясно още на срещата.

Българският държавен глава посочи, че България е вложила много ресурси от националния си бюджет за овладяването на миграционния натиск и е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенгенското пространство още през 2011 г. По думите на президента, приемането на България в Шенген ще окаже положителен ефект не само за гражданите на страната ни, но и за бизнеса, включително за големия брой австрийски компании, които развиват дейност у нас.

Румен Радев и Волфганг Соботка бяха единодушни, че за опазването на външните граници на ЕС е необходима по-активна солидарност на европейско ниво и общи усилия на всички страни членки. Президентът изрази признателност за подкрепата на Австрия за това Европейската комисия да насочи повече средства  за укрепването на българо-турската граница.

Преди това председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка инспектира лично българската граница, за да види усилията на България да влезе в Шенген. Австрия и Нидерландия продължават да са против допускането на страната ни в пространството. 

Соботка пристигна на официално посещение у нас по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който го посрещна на литището.

Австрия ще се застъпи пред Европейския съюз България да получи исканата от нея помощ от 2 млрд.  евро, за да подсили охраната на границата с Турция, но към момента няма промяна в позицията и срещу влизането на страната ни в Шенген.

Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата, отбеляза председателят на Националния съвет на Австрия, който заедно с Желязков посети българо-турската граница.

България е изключително важен партньор за нас, подчерта Волфганг Соботка и добави, че като бивш министър на вътрешните работи знае, че работата е трудна и я цени наистина високо. Очакваме от Турция също да поеме и да изпълни задълженията си, добави той, цитиран от БТА.

Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и подчерта, че данните за предотвратените опити за незаконно преминаване показват, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от съюза, добави Росен Желязков.

Главният секретар на МВР Живко Коцев отбеляза, че въпреки безпрецедентния миграционен натиск, българската държава изключително успешно противодейства на нелегалната миграция. Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75 процента и с над 30 процента увеличение на осъдителните присъди, подчерта той. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се справяме успешно с нелегалната миграция както с нашия ресурс, така и благодарение на доброто взаимодействие с партньорските служби и най-вече с турската държава, посочи Живко Коцев.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка посетиха участък от сухоземната държавна граница, където разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение. Те бяха запознати с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство.

След това председателите на парламентите на България и Австрия посетиха ГКПП „Капитан Андреево" и наблюдаваха обработването на документите и извършването на граничния контрол на преминаващите превозни средства. Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха информирани и за дейността на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

В програмата на официалното посещение на Волфганг Соботка в България са предвидени срещи с президента на България Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Нидерландия пък настоява за повече информация от Еврокомисията, както и за мисия, която да установи как се прилага върховенството на закона в България, преди да реши дали ще свали ветото си за присъединяването на България към Шенген. Това каза за БНР министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург.

Нидерландия е склонна да разгледа отново въпроса за приемането на България в Шенген, но Австрия остава все така непреклонна по въпроса. Това стана ясно днес след разговор на премиера акад.

Комисията е тази, която трябва да ни даде точната информация", каза министър Ван дер Бург в отговор на въпрос ще свали ли страната му ветото за присъединяването на България към пространството за свободно движение: "Все още трябва да почакаме информация от Комисията. Именно тя трябва да ни даде точната информация. Става дума за върховенството на закона, по-точно за неговото прилагане и мониторинга върху него. Настояваме и за мисия за установяване на фактите. Тогава можем да вземем решение".

Тристранна среща на премиерите на България Николай Денков, на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку се провежда в резиденция "Евксиноград" край Варна. В разговорите им участват също зам.

На репликата, че Комисията окончателно е свалила мониторинга над България, министър ван дер Бург отговори, че това все още не удовлетворява страната му и тя настоява за допълнителна информация. Запитан точно каква очаква да бъде тя, той отговори: "Искаме мисия за установяване на фактите и именно при тази мисия може да се види дали върховенството на закона се прилага и работи в България. Ако е така, ще вземем съвет от Европейската комисия".

През юли премиерът Николай Денков заяви, че сме готови да приемем мисия от Нидерландия, ако тя пожелае да изпрати такава. 

Гранична полиция“ е спряла 158 000 опита за незаконно влизане у нас 

От началото на годината до 30.09.2023 г. граничните полицаи са предотвратили над 158 000 опита на незаконни имигранти да влязат нелегално на територията на България, съобщиха от МВР. От министерството постоянно пускат статистика в опит да покажат, че са направили границата сигурна и че България има място в Шенген.

Възможно е част от самостоятелно завърналите се лица във вътрешността на Турция, след като са установили български патрули по линията на границата, да са направили повече от един опит за преминаване на наша територия. През същия период на миналата година предотвратените опити са над 115 000.

1 242 граждани на трети страни са задържани при незаконно влизане в България през 2023 г. Продължава да се наблюдава устойчивост по отношение на националностите на задържаните нелегални мигранти, сред които преобладават граждани на страни от Близкия изток и Северна Африка. Най-много от задържаните за нарушаване на държавната граница на вход са от Сирия – 629, Мароко – 200, Афганистан – 199, Ирак – 80. 

От 1 януари до 30 септември 2023 г. при опит за незаконно преминаване на границата на изход от страната са задържани 1 968 граждани на трети страни. Гражданите на Афганистан, Сирия и Мароко формират основния дял на задържаните. Най-натоварена на изход през периода остава българо-сръбска граница, където са задържани 88% от лица, предприемащи опити за нелегално преминаване. 

Със 108% е увеличението на задържаните във вътрешността на страната през юни, юли, август и септември 2023 г. - 8364 незаконни мигранти. През същия период на 2022 г. те са 4013. 

С 31% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства срещу организатори на незаконна миграция, с 15% повече са обвиняемите за тази престъпна дейност в сравнение с летните месеци на миналата година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?