Медия без
политическа реклама

Австрия остава безкомпромисна за приемането ни в Шенген

Нидерландия даде знак, че е склонна да обсъди отново темата

14 Септ. 2023Обновена
Австрийският вътрешен министър, заяви, че "ЕС се нуждае от повече контрол, а не от по-малко".
BGNES/EPA
Австрийският вътрешен министър, заяви, че "ЕС се нуждае от повече контрол, а не от по-малко".

Нидерландия е склонна да разгледа отново въпроса за приемането на България в Шенген, но Австрия остава все така непреклонна по въпроса. Това стана ясно днес след разговор на премиера акад. Николай Денков с нидерландския му колега, както и след коментари на австрийски представители. 

Нидерландското правителство следи внимателно напредъка в прилагането на върховенството на правото в България. То е склонно да внесе отново в парламента на страната си въпроса за приемането на България в Шенгенското пространство, когато страната ни покаже още повече резултати по тази тема. Това посочиха от МС, позовавайки се на телефонен разговор между премиера акад. Николай Денков и неговия нидерландски колега Марк Рюте. Министър-председателят на Нидерландия е похвалил България за вече направените стъпки в правилната посока, особено по отношение на правомощията на главния прокурор, се казва в правителственото съобщение.

В същото време в доклад, представен днес пред народните представители в Хага, нидерландският кабинет обръща внимание на две препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК) за върховенство на правото в нашата страна от 5 юли т.г., а именно за структурата и състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Инспектората към него, както и за превенцията и противодействието на корупцията.

Акад. Денков е уверил Марк Рюте, че през следващата седмица се очаква българският парламент да приеме промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които ще се реформира Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. До средата на октомври т.г. е планирано да бъдат гласувани на първо четене предложените промени в Конституцията, които се отнасят до ВСС. След това България ще информира ЕК и всички държави членки за постигнатия напредък в изпълнението на препоръките в доклада от 5 юли т.г.

За сметка на това пък Австрия отхвърли призива на председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен да вдигне ветото си за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение с твърдението, че в момента няма смисъл от разширяването на безвизовата зона, съобщи онлайн изданието "Юрактив". В речта си "За състоянието на съюза" вчера Фон дер Лайен се обърна към Австрия по повод блокирането на България и Румъния, като призова: "Нека най-накрая да ги пуснем - без да се бавим повече."

За първи път в годишната си реч за състоянието на ЕС председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази подкрепа за България по важен за нашата страна въпрос.

Австрия обаче отхвърли бързо този призив, отбелязва "Юрактив". "В момента броят на мигрантите из цяла Европа расте и в много държави се обсъжда допълнителен граничен контрол - например на границата между Германия и Полша", заяви австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер. "Към този момент за мен няма смисъл да се говори за разширяване на Шенген. Имаме нужда от повече контрол, не от по-малко", допълни Карнер.

Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, опасявайки се от прилив на незаконни мигранти, посочва "Юрактив". Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно своите граници, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в Шенген.

От друга страна Фон дер Лайен подчерта, че двете източноевропейски държави вече са станали модел за "прилагането на добри практики в областта на убежището и репатрирането". "Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство", каза председателката на ЕК в сряда в своята реч "За състоянието на съюза".

В самата Австрия безкомпромисната позиция на правителството по въпроса за ветото на България и Румъния също бе разкритикувана - от либералната партия НЕОС, която сега в опозиция. "Това е директен призив към федералното правителство на Австрия най-после да вдигне своето неописуемо, антиевропейско вето", заяви евродепутатката от НЕОС Клаудия Гамон, цитирана от австрийската агенция АПА, след произнасянето на речта на Фон дер Лайен.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?