Медия без
политическа реклама

Фон дер Лайен "вкара" България и Румъния в Шенген

Председателката на ЕК похвали София и Букурещ за отлично справяне с мигрантския натиск

Урсула фон дер Лайен излезе сияеща пред евродепутатите, защото смята, че е постигнала големи успехи начело на Еврокомисията
Стопкадър от екрана
Урсула фон дер Лайен излезе сияеща пред евродепутатите, защото смята, че е постигнала големи успехи начело на Еврокомисията

За първи път в годишната си реч за състоянието на ЕС председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази подкрепа за България по важен за нашата страна въпрос. Тя призова от трибуната на Европарламента държавите членки най-сетне да приемат България и Румъния в Шенгенското пространство без вътрешни граници. В предишните си речи през 2020, 2021 и 2022 г. тя не намираше повод дори да спомене България.

"Искам да благодаря на България и Румъния, че ръководят пътя. Те са лидери – показаха най-добри практики и за миграцията, и за връщането. България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги пуснем вътре без повече забавяне“,  апелира председателката на ЕК пред депутатите. Последваха бурни аплодисменти.

 

Фон дер Лайен, чийто мандат изтича догодина след европейските избори, още не е разкрила дали възнамерява да се кандидатира отново за председателка на Еврокомисията. Но цялостният тон на речта, озаглавена "В отговор на призива на историята", представяше успехите на ЕС през последните години и очертаваше амбиционни планове, даваше основание да се мисли, че се подготвя за втори мандат. 

"Знам, че когато застанах пред вас през 2019 г. с програмата си за екологична, цифрова и геополитическа Европа, някои имаха съмнения. А това беше преди светът да бъде преобърнат от глобална пандемия и брутална война на европейска територия. Но погледнете къде е Европа днес, каза тя. Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз — съюз, който подкрепя Украйна, противопоставя се на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства. В един свят на несигурност Европа трябва за пореден път да отговори на призива на историята. И именно това трябва да направим заедно."

Конкретна заявка за нов мандат бяха думите ѝ: "Благодарение на Европарламента, на държавите членки и на моя екип от комисари ние изпълнихме над 90 % от политическите насоки, които представих през 2019 г. Заедно показахме, че когато Европа е смела, резултатите са налицеНо работата ни далеч не е приключила, така че нека бъдем единни. Нека да постигаме резултати днес и да се подготвяме за утре."

Тя изтъкна и лична причина да бъде ангажирана и занапред с грижи за състоянието на Европа. "Откакто съм на този пост, ми се родиха трима внуци. Искам да знам как ще живеят те през 2050 г.", каза Фон дер Лайен, която има седем деца.

Централно внимание в речта бе отделено на зелената сделка, която се превърна в емблема на нейната Еврокомисия. Това послужи като още един повод за споменаване на България: "Преди четири години Европейският зелен пакт беше нашият отговор на призива на историята. А това лято — най-горещото лято, регистрирано някога в Европа — по категоричен начин ни напомни за това. Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари, а едва няколко седмици по-късно бяха застигнати от разрушителни наводнения.Видяхме хаос и стихия от екстремни метеорологични явления — от Словения до България и в целия Съюз. Това е реалността на една кипяща планета (...) Започнахме настоящия мандат с определянето на дългосрочна перспектива с Европейския закон за климата и целта за 2050 г."

Прехода към зелена икономика тя разгледа като дългосрочен пример за останалия  свят: „Амбицията ни е ясна. Бъдещето на чистите технологии трябва да бъде създадено в Европа" – това е нашата цел, подчерта тя и обърна внимание на някои външни заплахи. "Нелоялните търговски практики на Китай попречиха на редица предприятия.  Държавните субсидии на Китай изкривяват пазара в сектора на електрическите превозни средства. ЕС започва разследване на субсидиите на електрически автомобили, идващи от Китай. Нека намалим риска, а не да прекъснем отношенията с Китай. Ще защитим индустрията от изкуствено занижените цени“, обяви Фон дер Лайен.

Не сме забравили умишления опит на [руския президент Владимир] Путин да използва газа като оръжие и как това предизвика страхове от прекъсване на електроснабдяването и от енергийна криза като през 70-те години на миналия век, каза тя. "Мнозина смятаха, че няма да разполагаме с достатъчно енергия, за да преживеем зимата. Но го направихме. Защото останахме единни — обединихме търсенето си и купувахме енергия заедно. В същото време, за разлика от 70-те години на миналия век, използвахме кризата, за да инвестираме масирано във възобновяеми енергийни източници и да ускорим прехода към чиста енергия. Използвахме критичната маса в Европа, за да свалим цените и да осигурим доставките си. Преди една година цената на газа в Европа беше над 300 евро за мегаватчас. Сега е около 35 евро."

След което обобщи: "Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз — съюз, който подкрепя Украйна, противопоставя се на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай."

ЕДНА ИСТОРИЯ ЗА УКРАЙНА

Фон дер Лайен разказа следната драматична история:

В деня, в който руски танкове прекосиха границата на Украйна, млада украинска майка се отправи към Прага, за да отведе детето си на безопасно място.

Когато чешкият граничен служител постави печат в паспорта ѝ, тя заплака.

Синът ѝ недоумяваше. Той попита майка си защо плаче.

Тя отговори: „Защото сме у дома.“

„Но това не е Украйна“.

На което тя отвърна: „Това е Европа.“

В този ден тази украинска майка почувства, че Европа е нейният дом.

Защото „домът е там, където хората имат доверие един в друг“.

А украинците могат да вярват на своите съграждани европейци.

Името ѝ беше Виктория Амелина.

Тя беше сред големите млади писатели на своето поколение и неуморен борец за правосъдие.

След като синът ѝ бе в безопасност, Виктория се върна в Украйна, за да документира военните престъпления на Русия.

Една година по-късно тя загина от руска балистична ракета, докато вечеряше с колеги.

Жертва на руско военно престъпление, едно от безбройните нападения срещу невинни цивилни граждани.

Амелина бе с трима приятели, сред които колумбиеца Ектор Абад Фасиолинсе, също писател.

Той участва в кампания, наречена „Aguanta, Ucrania“ — „Съпротивлявай се, Украйна“, чиято цел е да научат латиноамериканците за агресивната война на Русия и за нападенията срещу цивилни граждани.

Но Ектор никога не си е представял, че сам ще стане мишена.

По-късно той каза, че не знае защо тя е загинала, а той е оживял.

Днес обаче разказва на целия свят за Виктория. За да опази спомена за нея и за да се сложи край на тази война.

За мен е чест, че днес Ектор е тук с нас.

И искам да ви обещая, че ще запазим жив спомена за Виктория и за всички останали жертви.

Aguanta, Ucrania. Слава Україні!

 

 

Катастрофи с мигранти

Въпреки похвалите на Урсула фон дер Лайен за справянето с мигрантския натиск, почти не минава ден, без автомобили с мигранти да бъдат заловени или да катастрофират из страната. Вчера например кола с мигранти катастрофира след гонка с полицията. В автомобила са открити 8 чужденци, съобщиха от МВР.

В късния следобед вчера микробус и лек автомобил "Ауди" не се подчинили на сигнал за спиране, подаден от граничен патрул в района на Елхово. Колите се движели от границата към вътрешността на страната. След неподчинението започнало преследване. Бусът тръгнал към Средец, където е спрян с шипове, разпънати на платното. Шофьорът е задържан.

Аудито се отправило в друга посока - към Елхово, като водачът продължил да не се подчинява на сигналите на граничните полицаи и навлязъл в града. Шофьорът и спътникът му - български граждани, изскочили в движение и побягнали. Колата продължила по инерция и се ударила в жилищен блок. Няма пострадали. След бързи издирвателни действия двамата български граждани са задържани.

Изяснено е,  че задържаните мигранти са иракчани. Шофьорът на аудито е с криминални регистрации за притежаване на наркотици, за причинена средна телесна повреда и с отнета шофьорска книжка през юли за шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

Действията по изясняването на случая продължават. Предстои доклад в прокуратурата.

Сходен случай се разгирава и в София тази сутрин. Около 10 часа полицейски екип засича в района на околовръстния път лек автомобил „Ауди“ с чужда регистрация. Шофьорът не се подчинява на подадения сигнал за спиране и продължава в посока с. Чепинци, където катастрофира в паркирана кола. Униформени установяват в колата 10 чужди граждани, определили се като сирийци. На място е задържан и шофьорът – 39-годишен техен сънародник.  От инцидента няма пострадали. Всички те са отведени в столично районно управление, където работата със задържаните продължава.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата