Медия без
политическа реклама

Австрия, Германия и САЩ сложиха свои хора по българските граници

Виена и Берлин разположиха полицаи на Летище София, а пък американци има на Капитан Андреево и на пристанищата във Варна и Бургас

16 Юни 2024
Летище София е вече част от въздушния Шенген
МВР Летище София
Летище София е вече част от въздушния Шенген

Представители на австрийското и германското вътрешни министерства са разположени и работят на Летище София. Това става ясно от официално съобщение на МВР, в което се цитира вътрешният министър Калин Стоянов. Той обяви, че "австрийски съветник по сигурността на документите работи заедно с нашите служители на Аерогара София, а действията ни се подпомагат и от германски представител". 

За евентуално разполагане на германски полицаи се разбра още в средата на април от думите на федералния министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер, която бе на посещение в България. Това беше първа визита на германски МВР-шеф от 2008 г. насам. Тогава тя определи разполагането на германски полицаи у нас за поемане на солидарна отговорност. 

Сега обаче става ясно, че и Австрия вече е сложила свой служител на Летище София. Австрия е единствено известната в момента страна, която спира България и Румъния да влязат и по суша в Шенген. Все пак се счита за пробив, че Виена пусна София и Букурещ в Шенгенското пространство поне по въздух и море от края на март т.г.

Разполагането на полицаи от Австрия и Германия сега се счита за част от опитите за австрийско "да" и за Шенген по суша до края на годината.

Вече бе отбелязано, че САЩ и Великобритания също са поставили свои служители на границата и по специално на ГКПП "Капитан Андреево. Специално от САЩ стана ясно, че има двама -  специалист по митниците и специалист по границите. Американци има и на митническите пунктове на пристанищата във Варна и Бургас. Вече стана известно, че и австрийците ще сложат човек на Капитан Андреево.

България продължава отговорно да допринася за сигурността на Шенген, охранявайки външните граници и предотвратявайки вторичните движения, обяви Калин Стоянов в изказването си по една от основните теми „Общо състояние на Шенгенското пространство“, поставени в рамките на Заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, което се проведе само преди дни в Люксембург.

Постигнахме съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, като по този начин на практика потвърди тръгналата снощи от Румъния новина, че двете страни влизат по въздух и вода в Шенген на 31 март.

В подкрепа на това той посочи някои от тенденциите, наблюдавани след премахването на контрола по границите от 31 март до момента – трайно намален миграционен натиск, увеличение на връщанията – резултати, дължащи се както на предприетите мерки на национално равнище, така и на съвместната работа с ЕК и европейските агенции и на отличното сътрудничество с Турция. Министър Стоянов подчерта, че „благодарение на европейското финансиране, отпуснато от Комисията, успяхме да укрепим съществено технически и кадрово капацитета за охрана на границата, утроен е броят на служителите на Фронтекс на българо-турската граница, увеличено е и разполагането на служители на българо-сръбската граница. 

Министър Калин Стоянов потвърди подкрепата на България по представения от ЕК общ план за изпълнение на Пакта по миграция и убежище и го определи като важна стъпка, която ще задвижи процеса на подготовка за прилагането на новото законодателство от държавите членки.

България включи и Европейската служба за гранична и брегова охрана "Фронтекс" в битката за влизане и в сухопътния Шенген.

„За нас основните предизвикателства са свързани с адекватния капацитет за граничните процедури и запазването на баланса между отговорност и солидарност“, отбеляза вътрешният министър и обърна внимание върху необходимостта усилието на държавите членки в подготовката за прилагане на Пакта да бъде подпомогнато с адекватно финансиране от европейските фондове. „Това важи в особена степен за държавите на външна граница, които поемат основната отговорност за успешното изграждане на капацитет – в областта на скрининга, прилагането на граничните процедури, наблюдението на спазването на основните права“.

Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница обяви в София Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата