Медия без
политическа реклама

Атаката срещу кабинета сваля рейтинга на Радев

29 Юни 2023
Румен Радев
Илияна Димитрова
Румен Радев

Взаимоотношенията с новия кабинет се отразяват зле на рейтинга на държавния глава, показа проучване на "Алфа Рисърч", оповестено днес. "Президентът Радев запазва най-високо доверие измежду институционалните представители, но рейтингът му ерозира значително след публичното противопоставяне на формирането на редовно правителство. За пръв път откакто заема поста, отношението към държавния глава е силно поляризирано, подкрепата – разколебана, а персоналният му имидж с негативен тренд: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално", анализира агенцията.

През миналата година положителното отношение към дейността на Румен Радев превишава неодобрението или неутралната оценка, като до към есента превесът е значителен. След това кривите вървят към изравняване, за да се стигне до сегашната поляризация.

14% смятат, че правителството между ГЕРБ и ПП-ДБ е предателство към собствените им избиратели, за 13% то е вредно за страната; 48% са на мнение, че без да е идеално, то е добър вариант, сочи още проучването. Зад общото управление застават 77% от априлските избиратели на ГЕРБ, 76% от тези на ПП-ДБ, над 40% от гласувалите за други партии и всеки трети от неучаствалите във вота.

От твърдо решилите да гласуват в момента българи 25% подкрепят ГЕРБ, 20% - ПП-ДБ. Тези данни са сходни с други обявени наскоро:

Коалицията ГЕРБ-СДС има над 4% преднина пред настоящите си партньори в правителството на Николай Денков от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това сочи проучване на агенция "Екзакта" относно нагласите на гласоподавателите.

Към момента ПП-ДБ губи повече електорат отколкото ГЕРБ заради ротационното правителство. Но любопитното в коалиционната формация е, че спада тежестта на ПП, съотношението с ДБ се изравнява.

За евентуална нова партия на бившия главен прокурор "Алфа Рисърч" констатира: "Ниският кредит на доверие към Иван Гешев като главен прокурор определя и ограниченият му личен потенциал като кандидат политик: 3% срещу 82%, които не биха се доверили на водена от него партия".

Относно местния вот данните са: 41% от имащите право на глас биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, а 49% са за избор на нов. 

Изследването е проведено в периода 20 – 26 юни 2023г. със собствени средства сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата