Медия без
политическа реклама

"Екзакта": ГЕРБ-СДС бие ПП-ДБ с над 4% при избори днес

Същите шест партийни формации биха влезли в парламента, сочи проучване

26 Юни 2023
Екзакта

Коалицията ГЕРБ-СДС има над 4% преднина пред настоящите си партньори в правителството на Николай Денков от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това сочи проучване на агенция "Екзакта" относно нагласите на гласоподавателите.

Изследването е проведено в периода 12-20 юни сред 1040 българи в 71 населени места със собствени средства на агенцията.

Резултатите показват, че при провеждане на парламентарни избори днес отново същите шест формации биха преминали 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание: ГЕРБ-СДС с 24,4%, ПП-ДБ с 20,1%, "Възраждане" с 14,8%, ДПС с 13,2%, "БСП за България" с 9,5% и "Има такъв народ" с 4,8%.

Не се регистрира желание за по-масово участие в следващ вот, отбелязват от "Екзакта". И допълват, че надежда за по-висока електорална активност дават предстоящите през есента местни избори.

От представените данни лични още, че 61% от пълнолетните българи одобряват факта на сформиране на редовно правителство. А 65% са негативно настроени към ротационния принцип на управление.

Миналата седмица сходни резултати показа и проучване на "Тренд".

Политическата динамика от изборите насам е дала отражение върху електоралната картина в страната. Ако изборите бяха днес, 24. от гласуващите щяха да подкрепят ГЕРБ-СДС, докато 19. биха гласували за Продължаваме промяната-Демократична България.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата