Медия без
политическа реклама

Асен Василев: Ще спретнем още едно дело на Борисов

Според ексминистъра, всяка сделка за оръжие, пристигнало в Украйна, е била подписвана от Корнелия Нинова

29 Яну. 2023Обновена
Асен Василев и колегите му от ПП трайно вече се наложиха като контрапункт на ГЕРБ и Бойко Борисов на политическия терен.
БГНЕС
Асен Василев и колегите му от ПП трайно вече се наложиха като контрапункт на ГЕРБ и Бойко Борисов на политическия терен.

ПП смята да съди Бойко Борисов за твърдения от вчера, че партията е прибрала 800 млн. лв. комисиони от продажба на оръжия за Украйна в мандата на четворната коалиция, стана ясно от изявление на Асен Василев.  "Ще му спретнем още едно дело, да си се защити. И ако наистина има комисиони, да го докаже", заяви той пред БНР

"Няма как да има комисиони при положение, че контрагентът е Пентагонът. Това, което се случи, е, че българската оръжейна промишленост работи на макс и успя наистина да помогне на Украйна - по начин, по който нито едно дарение не може да го направи, защото българската държава не е в състояние да даде дарение от 2 или 3 милиарда евро на която и да е друга държава, нито е нормално. Това са средства, които са влезли в българската оръжейна индустрия и са отишли за заплати, за работа на тези заводи", каза още Василев.

"Сделката е абсолютно ясна - Англия и САЩ купуват оръжие с краен получател Полша. Няма как Корнелия Нинова да е държана в неведение, защото всички сделки минаваха с неин подпис и с подпис на министъра на отбраната", добави Василев. С тия думи той постави в неловка ситуация лидера на БСП и икономически вицепремиер при съвместното им управление Корнелия Нинова. "Всичко минава през Междуведомствената комисия, там са представени всички служби. С два подписа се вземат решенията - на министъра на отбраната и на министъра на икономиката", доуточни Василев. Спомена още, че всяка сделка е минавала през "целия парад на държавата". Но според него условието да не се изпраща оръжие директно за Украйна е изпълнено, като това значително намалявало риска за България.

Софийският районен съд заседава днес за втори път по частното наказателно дело, заведено от лидера на "Продължаваме промяната" Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. През ноември м. г.

 

Още по темата