Медия без
политическа реклама

Армията оправда кадровия срив с демографска криза и високи заплати

МО се опитва да запълни многохилядната кадрова дупка с "Бъди войник", вдигане на възраст и курсанти от МВР

12 Март 2023
Снимка: Архив

Армията оправда сериозния си и многохиляден кадрови проблем с демография и високи заплати. "Задълбочаващата се демографска криза в страната и увеличаването на заплатите в бизнеса доведе до текущ некомплект от военнослужещи", посочва Министерство на отбраната (МО) в отговор на запитване на БТА във връзка с причините за увеличаващия се некомплект на военнослужещите в Българската армия и решенията на този проблем.

Правителството изненадващо прати искане до Конституционния съд, с което иска най-висшите съдии да кажат дали може да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време. Това става ясно от официално съобщение след редовното заседание на Министерски съвет в сряда.

През последните години армията изживява истинска кадрова криза, като официално свободните места са около 5500, но неофициално се говори за над 6000, че и повече. При всички положения поне 1/5 от армията е цифри, зад които липсват хора. Самата армия признава, че в някои съединения има дори 25 на сто недокомплект, като най-тежко е положението в Сухопътните войски. Военното министерство пробва с инициативи като "Бъди войник" и с промени в закона, с които да се въведе т.нар. доброволна служба да позакърпи нещата, но на практика не се получи кой знае какъв положителен резултат и кадровата дупка остана.

Ако в някоя нормална държава подадат оставки и рапорти за напускане почти едновременно ръководителят на военното разузнаване, началникът на Националния военен университет и командир на ключова механизирана бригада, това определено би предизвикало сериозно

Сега МО обявява, че през 2022 г. и началото на 2023 г. били обявени общо 29 конкурса за приемане на военна служба за попълването на 1984 длъжности за военнослужещи. Резултатите към днешна дата показвали, че са приети 698 военнослужещи и продължават конкурсите за 732 длъжности.

Предизвикателствата пред управлението на човешките ресурси както в национален мащаб, така и в частност в Министерството на отбраната, се определят от редица фактори, като тези с най-голямо влияние са демографският срив в България, мобилността на човешките ресурси и проблемите с набирането и подбора на личен състав, обясняват от ведомството.

Само преди дни българският премиер Бойко Борисов се скъса да се хвали как ги редува САЩ и Русия - от "Америка за България" се прехвърлял на руския посланик, от там минавал през руска зам. министърка на образованието, за да стигнел пак до САЩ и НАТО.

Проблемът с некомплекта на военнослужещите в Българската армия беше тема и на анализа на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов за състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г., който беше представен през февруари, припомня БТА. Тогава адмирал Ефтимов подчерта, че няма смисъл от модернизационни проекти, ако не може да бъде осигурен подготвен и мотивиран човешки ресурс. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев коментира тогава, че освен недостига на хора, проблем е и свръхнатовареността на личния състав.

Увеличаващият се некомплект на военнослужещите още сега трябва да получи много сериозно внимание, посочи тогава министърът на отбраната Димитър Стоянов. По думите му освен увеличаване на възнагражденията, в краткосрочен план може да се търси съдействие от общините за настаняване в детски градини, възможности за трети пенсионен стълб и други области на социалната политика.

Сега МО прави пореден опит да обяснява какви мерки е взело срещу кадровия срив.  До момента са предприети редица мерки, насочени към преодоляване на некомплекта и създаване на условия за по-висока мотивация на военнослужещите. Една от тях е вдигането на възрастта за приемане на военна служба до 40 години, твърдят от ведомството.

Своята роля за намаляване на некомплекта оказали и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (в сила от 24.04.2020 г.), даващи възможност на военнослужещите, които не са упражнили право на пенсия да служат с три години повече. Проведената кампания „Бъди войник" също имала положителна роля за повишаването на броя на кандидатите за приемане на военна служба. Принос имали и проведените различни учения, тренировки и други мероприятия, отразени от медиите.

Основен способ за набиране на военнослужещи е провеждане на конкурси. Чрез тях се приемат на военна служба войници (матроси), сержанти (старшини) и офицерски кандидати, както и офицери на длъжности от кариерна област „професионална". Попълването на малко, но важни длъжности от кариерна област „професионална" се извършва и от завършилите обучение стипендианти, както и курсанти в Академията на МВР, обучавани за нуждите на МО.

Състоянието на отбранителните способности на българските въоръжени сили позволява изпълнението на задачите по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения, но с ограничения по време и обем на изпълняваните задачи.

От Министерството на отбраната отчитат увеличен интерес при кандидатите за обучение като курсанти във висшите военни училища. Сигурната реализация след края на обучението води до това, че все повече младежи припознават военната професия и се обучават за офицери. Випускниците на висшите военни училища получават гарантирана реализация във Въоръжените сили на България, заемане на длъжности в структури като НАТО, ЕС или други международни организации, участие в международни инициативи, съгласно утвърдените мисии на Въоръжените сили и кариерно развитие в съответствие с придобитото образование и квалификация, обясняват от военното министерство.

Предвиждало се Министерството да направи анализ на профила на незаетите длъжности и да планира мерки за намаляване на некомплекта от военнослужещи.

Още по темата