Медия без
политическа реклама

МС пита КС дали може да се въвежда задължителна военна подготовка

От правителството натъртват, че това може да засегне запасните и че целта не е връщане на наборната служба

18 Яну. 2023
Снимка: Архив

Правителството изненадващо прати искане до Конституционния съд, с което иска най-висшите съдии да кажат дали може да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време. Това става ясно от официално съобщение след редовното заседание на Министерски съвет в сряда.

В него се обелязва, че кабинетът е приел Решение за одобряване на искане до Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на разпоредба в основния закон. В нея е записано, че "защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона", както и, че "подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон". Искането е свързано с тълкуване на нормата, свързана с подготовката.

Парламентът възстанови срочната военна служба, като засега е предвидено тя да е само доброволна. Това стана след като и на второ четене бяха гласувани промените в закона за резерва на въоръжените сили.

Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „Допуска ли Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования?“, отбелязва МС.

Само преди дни българският премиер Бойко Борисов се скъса да се хвали как ги редува САЩ и Русия - от "Америка за България" се прехвърлял на руския посланик, от там минавал през руска зам. министърка на образованието, за да стигнел пак до САЩ и НАТО.

Правителството посочва, че "настоящата правна уредба предвижда доброволност при провеждането на подготовката на българските граждани за защита на отечеството." Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на разпоредбата от Конституцията обаче, от становище на Министерството на правосъдието, от дебатите във връзка с изготвянето на промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, съществуват различни разбирания относно принципите при въвеждането подготовката на българските граждани, твърди МС е добавя, че "поради това е нужно тълкуване за изясняване на границите на конституционната норма".  

Първите 94 от общо 150 одобрени доброволци влязоха в понеделник за 6-месечна срочна военна служба.  За обявените през септември вакантни длъжности са кандидатствали 290 български граждани.

Заради всичко това, Министерският съвет счита, че от съществена важност е дали конституционната норма допуска регламентиране в специален закон на такава подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност. Тук се включвало и въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната военна повинност за българските граждани във вида на съществувалата до 01.01.2008 г. наборна военна служба, уточняват от МС.

Още по темата