Медия без
политическа реклама

Парламентът върна срочната военна служба - засега само доброволно

Всеки до 40 години ще може да минава през 6-месечна армейска подготовка

16 Дек. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Парламентът възстанови срочната военна служба, като засега е предвидено тя да е само доброволна. Това стана след като и на второ четене бяха гласувани промените в закона за резерва на въоръжените сили. По този начин бе направена първата крачка по идеите на военния министър Красимир Каракачанов за справяне с кадровата дупка в армията, която според различни изчисления е от 4 до 7 хиляди.  Крайната цел на тези идеи е дебат и евентуалното възстановяване в някакъв вид и на задължителната наборна служба. Темата за наборната военна служба все по-силно се завръща в Европа, но у нас политиците все още не са готови, обяви преди време Каракачанов. "Нито БСП, нито колегите от ГЕРБ ще подкрепят подобна идея за наборна военна служба. Реалното, което може да се направи, е доброволна военна служба", добави той.

Именно тази доброволна военна служба бе приета сега от депутатите окончателно. При нея се предвижда всеки български гражданин до 40 години да може да служи в доброволния резерв на въоръжените сили.  Срочната служба ще се осъществява два пъти в годината, като през шестмесечна подготовка ще  може да минават по 300 души. Според разчетите разходите на година ще бъдат 8.3 млн. лв. През първите три месеца ще има начална и специализирана подготовка, а във вторите – изпълнение на задачи във военните поделения. Преминалите доброволно през резерва могат да бъдат викани на активна служба при привеждане на въоръжените сили или част от тях в по-висока степен на бойна и оперативна готовност.

Приетите текстове дават възможност за доброволна военна служба в рамките на от 1 до 6 месеца във формированията на Българската армия. Преминалите това обучение придобиват специалност и се зачисляват в доброволния резерв. Придобиват и правото да постъпят на кадрова военна служба без за това да преминават през нарочен конкурс. В същото време имат предимство при равни условия за постъпване на работа в системата на националната сигурност например.

Част от предложенията, които бяха приети, са свързани и с възможността работодателите да запазят своите служители, осигурявайки им неплатен отпуск. Според промените гражданите, които решат да служат доброволно в българската армия ще имат осигурено възнаграждение, както и здравно и социално осигуряване в рамките на сключения договор.

За доброволната служба ще се ползва материалната база, където служат кадровите войници, а там, където тя е унищожена, ще се възстанови, обяви преди време Каракачанов. За разлика от едно време, когато войниците са пращани да служат на другия край на България, сега те щели да бъдат близо до родните си места.

Това е поредната стъпка към повишаване интереса на българите относно подготовката за защита на Отечеството, обяви сега в позиция ВМРО по повод приемането на промените.  Досега от приемането на закона за доброволната казарма през 2015 г. са преминали едва 337 души, а само 27 от тях са провели и специална военна подготовка. Това означава, че след 10 години България няма да има достатъчно резервисти, които да бъдат мобилизирани в случай на война, добавят от партията, която е инициатор на измененията. 

Оттам твърдят още: "С промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България се цели да се създаде възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв. Това ще увеличи броя на подготвените български граждани за защита на Отечеството. Това е конституционен дълг на всеки български гражданин и за нас е първа стъпка към връщането на наборната военна служба. Доброволната военна служба е нужна за българската армия. Тя е път към връщане на достойнството на българския военнослужещ4.

ЧАС НА КЛАСНИЯ

Друго нововъведение в Закона за резерва на въоръжените сили е в часовете на класа при учениците от среден курс да се усвояват знания и умения, „свързани със защитата на родината, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисиите и задачите на въоръжените сили“. Обучението ще е в рамките на не по-малко от общо десет учебни часа от определените часове на класа. То ще се извършва от военнослужещи или цивилни служители от въоръжените сили, преминали подготовка за обучение на ученици.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата