Quantcast

Медия без
политическа реклама

АРХИВИТЕ СА ЖИВИ: Радев - инструмент за изкарване на България от ЕС и НАТО

Това не е злобна спекулация, а пророчество на ген. Леонид Решетников от 24 ноември 2016 г.

01 Юни 2023Обновена
Леонид Решетников

Някои хора се оказват пророци случайно, други - полагат целенасочени усилия, за да се сбъднат прогнозите им. Ген. Леонид Решетников не е случаен човек, а точно той предрече най-точно какъв президент ще бъде Румен Радев още през 2016 г.

Румен Радев може да изиграе забележителна роля и да бъде инструмент България да тръгне по пътя на самостоятелен избор, вън от НАТО и вън от Европейския съюз. Това пророчество е от интервю за TV+ на ген.-лейтенант Леонид Решетников на 24 ноември 2016 г.

Седем години по-късно вече е ясно, че прозрението не е без основание - под прозореца на действащия президент се провеждат протести срещу политиката му на отклоняването на България от ЕС и НАТО и превръщането й отново в сателит на Кремъл. Радев, заедно с унгарскоя премиер Виктор Орбан, се оказа сред най-яростните опоненти в ЕС на предоставянето на военна помощ за Украйна. А енергийният министър в последното му служебно правителство Росен Христов до последно се опитваше да сключи нов договор с “Газпром”, въпреки че руската компания едностранно прекрати доставките. България е една от малкото страни, които не е поискала компенсации за нанесените щети от този акт.

През септември 2019 г. Решетников, заедно с руския милиардер Констанин Малофеев, получиха 10-годишна забрана от ДАНС да влизат в България като заплаха за националната сигурност. 

На 19 ноември 2016 г.  в интервю за телевизионния канал Царьград ген.-лейтенант Леонид Решетников, шеф на Института за стратегически изследвания към президента на Русия и дългогодишен ръководител на Информационното направление в Службата за външно разузнаване на Руската федерация, водещ на направлението за България, заявява, че през август същата година, преди издигането на Румен Радев за президент от БСП, е бил информиран лично от Корнелия Нинова за предстоящата номинация. А в хода на разговорите с нея са засегнати и предстоящите лозунги на кампанията на Радев, както и излизането на България от НАТО.

Само пет дни по-късно ген. Решетников дава подробно интервю на български език за журналиста Георги Коритаров и неговото предаване „Свободна зона“ по TV+, в което оценява Радев като “реалистичен човек, реалистичен мъж, българин, патриот, разумен човек“. 

Водещият задава въпрос: "Как мислите президентът Румен Радев, който беше избран, дали ще се окаже един от инструментите България да тръгне по такъв път на самостоятелен избор, вън от НАТО и вън от Европейския съюз? Очаквате ли от него това?".

Решетников отговаря: " ...Трябва да видим. Знаете, че политиците винаги говорят едно, а после правят друго. Но засега, ако така продължи, той може да изиграе забележителна роля в този процес." 

“Но все пак ние знаем, че България не е президентска република. Много неща не зависят от президента. Това не е достатъчно. Трябва формиране на едно правителство, което в бъдеще не може да направи такива неща, като да се откаже от „Южен поток“ например, нали“, казва още бившият разузнавач.

Интервю с Леонид Решетников и анализ на Илиян Василев.Тема: Какво разкри Леонид Решетников за Нинова и Радев?Кой предложи Румен Радев за кандидат президент?

Решетников тогава обяснява и за срещата си с Корнелия Нинова. Тя се е провела през август 2016 г. в София, когато  руснакът е бил на почивка в България. “Тя ми каза, че още не познава г-н Радев, но мисли, че той е много добра кандидатура. Това е всичко, за което ние говорихме. Нямаше специални обсъждания... Аз я заварих в този момент, когато започна обсъждането на тази кандидатура.“, обяснява ген. Решетников.

 

КОЙ Е ЛЕОНИД РЕШЕТНИКОВ

Леонид Решетников е роден в Потсдам, Източна Германия, през 1947 г. Завършва история в Харков, прави аспирантура в Софийския университет. Дисертацията му е озаглавена "Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в Съветския съюз (1921 - 1941 г.)” После влиза в разузнаването, в което работи десетки години. Кариерата му завършва като шеф на Службата за външно разузнаване (правоприемник на Първо главно управление на КГБ). След това оглавява Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) до 2017 г. Институтът е пряко подчинен на президента Владимир Путин, а после е поет от бившия шеф на външното разузнаване Михаил Фрадков. Структурата трябва да подкрепя президента и други органи на властта с анализи, свързани с ролята на Русия в чужбина.

Името на Решетников стана известно около президентските избори през 2016 г. Твърди се, че РИСИ е финансирал социологическо изследване за определяне на профила на бъдещия кандидат за президент. 

След като гръмва шпионският скандал с председателя на сдружение “Русофили” Николай Малинов, Решетников обяви, че в България е задействан американски план.  „Предполагам, че България като член на НАТО трябва да се подчинява на някакви други наредби. И затова е тази атака, защото русофилите са все пак една голяма част от българския народ. Техните противници трябва да ограничат тяхната дейност“, казва той. В отговор на въпрос за евентуалната му намеса, пряко или косвено, във вътрешните работи на България, като директор на Руския институт за стратегически изследвания Решетников заяви: „Нашият институт е правил анализи за ситуацията на Балканите, за политиката на САЩ в този регион, за ситуацията в България, разбира се, всички институти това правят“.

 

Коментар на социалните мрежи

Още за метаморфозите на Румен Радев

- Борец срещу корупцията или слуга на статуквото - Съюзник или враг

 

Още по темата