Quantcast

Медия без
политическа реклама

АПИ прекрати договор заради лоша поддръжка на пътища

Ще се търси нова фирма в Бургаска област

21 Ноем. 2023
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Колкото и да е снегът, техниката винаги се оказва малко - такава, в общи линии, е ситуацията със зимното поддържане в България.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви днес, че прекратява договора с дружеството „БГ НОВА“, поддържащо републиканските пътища в Бургаска област. Контрактът е от ноември миналата година, а причината за развалянето му -  системни неуредици. В навечерието на зимата ще се търси нова фирма за осигуряване на зимното поддържане. Прогнозната стойност на поръчката е около 12,4 млн. лв. без ДДС. До сключването на нов договор отстраняването на аварийно-възстановителни ситуации ще се осигурява от служителите на местното пътно управление, уточнява АПИ.

За проблемите с „БГ НОВА“ съобщи навръх урагана през уикенда областният управител на Бургас Пламен Янев. В Бургаско виелицата бе придружена със сняг.  Янев бе казал, че фирмата не изпълнила задълженията си в разгара на бедствието, а и по-рано не представила нужна информация. От своя страна дружеството контрира, че всичките й машини си били на терен през цялото време, благодарение на което не се стигнало до продължително затваряне на пътища. Около денонощие след бедствието се проведе среща в областна управа, на която нещата изглеждаха успокоени. На фирмата бе даден срок за доуточняване. Янев каза, че дружеството подценило ситуацията, но пък само предоставило GPS-ите за проверка.

АПИ обаче действа кардинално. Агенцията съобщи, че на 18 и 19 ноември многократно дадените указания и изисквания за спешни действия останали без резултат: "Това доведе до затваряне на пътни участъци и блокирането на основни пътни артерии като път I-9 Обзор - Слънчев бряг - Бургас, път I-9 Бургас - Малко Търново, път III-208 Провадия - Айтос, път III-906 Оризаре - Каблешково през Дюлински проход и път III-6009 Миролюбово - Каблешково". Освен това дружеството не е предоставило и оперативен план за зимно поддържане.

АПИ визира нарушения и през миналата зима: "На дружеството многократно са налагани неустойки и корекции в стойностите на дейностите за зимно поддържане. Например корекции са направени в стойностите за зимно поддържане поради липса на минимално изискуеми материали за зимно поддържане; неизвършвани, съгласно изискванията, ежедневни обходи на пътните участъци; ненавременно монтиране на GPS технология за следене и контрол на снегопочистващите машини; заледени и необработени участъци и други".

АПИ констатира още нередности: "Пропуски се отчитат и във възложените дейности за възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища след проливните валежи и наводненията на 4 и 5 септември 2023 г. в област Бургас. Срокът за изпълнение на аварийно-възстановителните дейности е бил 27 октомври т. г. предвид началото на зимния сезон. Към 20 ноември т. г. не са изпълнени 35% от възложените дейности". 

Пълното съобщение на АПИ може да бъде прочетено тук.

 

Още по темата