Медия без
политическа реклама

АПИ предупреждава: Сняг и виелици по пътищата през уикенда

Шофьорите да потеглят само с подготвени за тежки зимни условия коли, призоваха от агенцията

19 Яну. 2024
Илияна Кирилова

Шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за тежки зимни условия. Това апелираха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в навечерието на предстоящия уикенд.

На фона на днешните високи температури в цялата страна, прогнозата на метеоролозите за събота - 20 януари, е за обилни валежи от сняг. В Централна Северна и Североизточна България, както и по планинските проходи ще има условия за виелици и навявания.

"Областните пътни управления следят прогнозите на синоптиците по райони и заедно с пътноподдържащите фирми предприемат необходимите действия. Превантивно настилките се обработват с химически вещества, сол и пясък, за да се намалят предпоставките за заледявания и хлъзгавост при падане на температурите. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България", съобщиха от АПИ.

За повишаване безопасността на движение е възможно да се затварят отделни участъци за почистване, добавиха от агенцията. Там, където се налага заради силен вятър, снегонавявания или слаба видимост, трафикът може да се ограничи временно до подобряване на метеорологичните условия. Ако е необходим,о временно е възможно да се спре движението на тежкотоварните камиони в определени участъци, за да може снегорините да почистят трасето, да не се образуват задръствания и да се блокира движението.

"Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на специализираната техника", допълниха от АПИ.

 

ПРОГНОЗАТА

Утре в цялата страната се очаква усложнена зимна обстановка - обилни снеговалежи, силен вятър. Очакванията са в повечето места снежната покривка да е между 5 и 10 cм, в планинските райони - до около 30. През деня температурите ще се понижават и следобед в по-голямата част от страната ще бъдат между минус 3° и 2°.

С валежи ще бъде и по Черноморието, като и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен североизточен вятър, а вълнението на морето ще се усили.

И в планините ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Ще бъде много ветровито - ще духа силен североизточен, а по високите части все още югозападен вятър. По проходите ще има условия за виелици и навявания.

Ветровито и с валежи от дъжд и сняг ще бъде и в по-голямата част от Балканите утре. Причината - средиземноморски циклон.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата