Медия без
политическа реклама

Аномалии във ВАС: 28 съдии гласуват като за 200

09 Ноем. 2023
стопкадър
Съдиите можеха да гласуват на място с бюлетини или електронно със специален код.

На 25 и 26 юни миналата година, събота и неделя, когато съдиите гласуваха за членове на Висшия съдебен съвет, в сградата на ВАС са влезли 28 съдии. В същото време обаче от там са подадени 200 електронни гласа във вота. Това става ясно от справка от Министерството на правосъдието, показана от Антикорупционния фонд.

Тя е дадена на съдиите Атанас Атанасов и Владислава Цариградска. Министерството осигурява охраната и реда в съдебните сгради чрез своята Главна дирекция "Охрана". Проверка на Инспектората към МП е установила, че на 25 юни 2022 г. (събота) и 26 юни 2022 г. (неделя) достъпът до сградата на ВАС се е осъществявал единствено през главния вход (служебният е бил заключен), като посетителите са записвани в нарочна книга съобразно правилата за достъп до съдебни сгради в извънработно време.

За датата 25 юни във времето от 00:00 часа до 24:00 часа са регистрирани 19 лица, които са посетили сградата на ВАС. От тях 13 са съдии. На следващия ден има записани 21 души, от които съдиите са 15.

Любопитното е, че при предишно питане Министерството на правосъдието и ВАС отговарят на съдия Цариградска, че не разполагат с данни за влезлите в сградата съдии на 25 и 26 юни 2022 г.

"Озадачени сме от двата коренно различни отговора, дадени от Министерството на правосъдието по един и същи случай. Смущаващото е, че двата отговора са взаимно противоречащи си и в тази ситуация не можем да коментираме кой е верният, още повече че става дума за информация, която се създава и съхранява само в Министерството на правосъдието", коментираха от Върховния административен съд пред "Сега". "Достъпът, както за служители, така и за магистрати на Върховния административен съд се осъществява през централен и през служебен вход откъм ул. "Лавеле“. В отговора на МП, ако е верен, се съдържа само информация за централния вход", твърди ВАС.

По време на делото за касирането на изборите за членове на ВСС, което оспорващите загубиха, вещите лица посочиха, че през двата изборни дни от един IP адрес са подадени приблизително 200 гласа от съдии от Върховния административен съд. (Във ВАС работят около 100 съдии, тези 200 гласа са подадени в двата тура на вота - 100 съдии са гласували в двата дни.) Според специалистите това се обяснява с факта, че всички компютри в сградата на ВАС са свързани по такъв начин, че всички устройства използват един общ IP адрес, въпреки че реално гласовете са подадени от различни компютри. В първия ден от вота - събота, 26 юни, гласовете от ВАС са били подавани през 2-3 минути. Според експертите това е аномалия, тъй като е нормално всеки компютър да има отделен IP адрес, а не да е един същ за целия съд.

Със специалния си код за достъп всеки съдия можеше да гласува откъдето и да е, но излиза, че мнозинството върховни административни съдии внезапно са предпочели в събота сутрин да се разходят до съда по едно и също време, за да упражнят правото си на глас.

АКФ припомнят, че през юли т.г. са сезирали прокуратурата за компютърни престъпления при електронното гласуване за членове на Висшия съдебен съвет. До момента обаче от организацията нямат информация дали е образувано разследване. "Разбира се, от АКФ ще изпратим и тази нова информация по казуса на Софийска градска прокуратура, макар и да оставаме с убеждението, че дори при минимално проявено усърдие от компетентните да разследват случая органи, би трябвало отдавна да са я установили и сами", посочват от организацията.

Изборите за членове на ВСС бяха оспорени в съда от съдиите Атанас Атанасов, Владимир Вълков и Татяна Жилова, както и съдията от Луковит Владислава Цариградска, номинирала кандидат за член на съвета, но смесен състав от съдии от двете върховни съдилища отхвърли жалбата им.

Новоизбраните членове на съвета обаче така и не встъпиха в длъжност, тъй като парламентът не попълни своята квота и даде зелена светлина на състава, чийто мандат изтече на 3 октомври м.г., да продължи да работи. Този състав продължава да работи и към момента. А с промени в Закона за съдебната власт беше регламентирано, че изборите трябва да се проведат отново.  

 

Ключови думи:

избори за ВСС