Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ананиев се размина с извънредните си пълномощия

От ГЕРБ се отказаха да позволят на МВР да проследява болни по телефоните им и след 13 май

11 Май 2020ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пресцентър на НС

Здравният министър Кирил Ананиев се размина с възможността да запази широки правомощия и след края на извънредното положение на 13 май.

Първоначално правителството предложи да се позволи на Ананиев да обявява еднолично извънредна епидемична обстановка в страната в случай, че броят на заболелите от коронавируса скочи след охлабването на мерките срещу пандемията. Обвиненията, че съсредоточават твърде много власт и отговорност в ръцете на здравния министър обаче, стреснаха ГЕРБ. По предложение на управляващите парламентарната правна комисия одобри на второ четене промени в Закона за здравето, с които това правомощие се възложи на Министерския съвет.

Здравният министър обаче запазва своята роля. Той ще предлага на правителството кога да обяви извънредна епидемична обстановка, за което ще го съветва главният държавен здравен инспектор. Двамата ще определят и конкретните мерки за овладяване на заразата. Тук влизат забрана за придвижване, ограничаване на работното време или направо затваряне на обществени обекти, както и забрана за влизане в страната на чужди граждани.

Опозицията подкрепи предложението на управляващите, но видя проблем в механизма, по който МС ще взима решението за епидемична обстановка. Основание за това решение ще бъде оценката за епидемичния риск, извършена от главния инспектор. Оценката, на свой ред, ще зависи от наличието на някои от 8 характеристики на заразните болести, описани в предложението на ГЕРБ. Георги Михайлов – депутат от БСП и член на парламентарната здравна комисия, определи критериите като „общи фрази, които характеризират всички инфекциозни заболявания”.

„Това, което е написал вносителят, дава възможност по всяко време, когато си иска, при каквито и да било инфекциозни заболявания, министърът на здравеопазването да предложи на МС да въведе епидемична обстановка ... Така се създава възможност, независимо кой е на министерския пост, за буквално режисиране на епидемична обстановка в цялата страна по най-различни поводи”, изтъкна Михайлов. Като пример за неяснота той даде критерия, идентифициращ като опасност заболявания, които „протичат по-тежко от очакваното, имат по-висока заболеваемост и/или смъртност или са с необичайни симптоми.”

„Това, че е описан критерият, не означава, че само при неговото наличие, макар и в минимални стойности, правителството ще вземе решение за извънредна епидемична обстановка. Дали е казано по най-добрия правен начин, не мога да преценя, не съм юрист”, опита се Ананиев да защити законопроекта.

„За мен като неспециалист, тези критерии и задължението министърът да представи подробен доклад на МС, дава достатъчно гаранции. Аз не мога да се параноизирам до там, за да кажа, че по този ред могат да се режисират излишно епидемии”, притече му се на помощ правосъдният министър Данаил Кирилов. Намеси се и Борислав Белазелков – съдия във Върховния касационен съд, който успокоително посочи, че правителствените решения ще подлежат на съдебен контрол.

ОТСТЪПЛЕНИЕ

Даниела Дариткова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ, която е вносител на повечето предложения на партията, оттегли разпоредбата, с която се позволяваше на МВР да продължи проследяването по електронен път и след 13 май на граждани, които подлежат на задължителна изолация или лечение. Още от въвеждането й тази мярка беше подложена на тежки критики, тъй като дава възможност на органите на полицията да изискват данни за местоположение от мобилни оператори и интернет доставчици без да разполагат със съдебно разрешение.

 

Депутатите приеха и още редица поправки, засягащи ситуацията в страната след 13 май. Сред тях са:

- Сроковете, спрени по силата на закона за извънредното положение, продължават да текат след изтичането на 7 дни от обнародването на промените в Закона за здравето в "Държавен вестник". Тук влизат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, давностни срокове и много други.

- Два месеца след отмяната на извънредното положение ще продължи действието на разпоредбата, която забранява налагането на запори на банкови сметки на граждани и на лечебни заведения, запори върху заплати и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване. А също и описването на движимото и недвижимото имущество на граждани, освен ако става въпрос за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

- По принцип се прие предложението на ДПС да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от шест месеца.

- Спират се до 13 юли всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, след което се насрочват наново, като не се дължат такси и разноски.

- Възстановява се пълноценната дейност на нотариусите, които по време на извънредното положение работеха само по неотложни производства.

- До една година се удължава отсрочката, която се дава на туроператорите, за да възстановят парите на своите клиенти с отложени почивки, ако не постигнат споразумение по друга оферта.

-Концесионерите и наемателите на морски плажове през предстоящия летен сезон трябва да предоставят плажните принадлежности на посетителите на цени с 50% по-ниски в сравнение с 2019 г. За компенсация ще им бъде намалено или отложено концесионното възнаграждение или наемът, който дължат. Ако не се съобразят с изискването, ще бъдат глобени с 50 000 лв., които ще нараснат на 100 000 лв. при рецидив.

- Отпада за 2020 г. забраната за строителство в националните черономорски курорти, която принципно действа в периода 15 юни – 1 октомври всяка година.

- Министри, областни управители и общински съвети ще запазят още 2 месеца правото да освобождават частично или изцяло от заплащане на дължимото наемателите на имоти държавна и общинска собственост, които са засегнати от мерките срещу кризата. Чак сега управляващите се сещат да добавят, че наемателите трябва да предоставят финансови и други документи, с които да докажат, че наистина са пострадали.

- Няма да се обявяват обществени поръчки още два месеца и при закупуването на предпазни средства, хигиенни материали, дезинфектанти, медицинска апаратура и др. Същото обаче се отнася и до възможността екоминистерството да избира без конкурс кой да изгаря пестициди и болнични отпадъци. С два месеца ще могат да бъдат предоговорени и срокът на действащите обществени поръчки по искане на изпълнителя.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?