Медия без
политическа реклама

Активисти на ГЕРБ обсебиха дебата за бюджет на София

За първи път от години кметът на столицата участва в общественото обсъждане

Васил Терзиев и заместниците му участваха в общественото обсъждане на бюджета за 2024 г.
Васил Терзиев и заместниците му участваха в общественото обсъждане на бюджета за 2024 г.

За първи път от години кметът на София участва в дебата с жителите на града, който се организира преди гласуването на проекта за бюджет на Столична община. За разлика от Йорданка Фандъкова, която пропусна всички обществени обсъждания в последния си мандат, Васил Терзиев участва в тазгодишното, което се проведе в Софийския университет. През последните дни кметът, общински съветници и районни кметове от ПП/ДБ/"Спаси София" призоваха софиянци да дойдат и да изкажат мнението си, в резултат на което аулата бе пълна и имаше много правостоящи. Преди началото организаторите бяха оставили на всеки стол по едно копие от проектобюджета - също нещо ново за този род прояви в София. 

По време на обсъждането особено активен беше градският актив на ГЕРБ. В залата присъстваха много общински съветници от партията на Бойко Борисов, както и негови бивши районни кметове. Основно въпросите обаче се задаваха от по-малко познати лица от ГЕРБ - неуспели кандидати за районни кметове, районни координатори на партията и др. Някои от тях се бяха подготвили предварително, други четяха въпросите от листчета, а един от присъстващите дори не успя да зададе докрай питането си и се оттегли, без да го довърши.

Депутатът от ГЕРБ Даниел Александров, който присъства на общественото обсъждане, поиска Васил Терзиев да се извини, защото преди дни казал, че спортът не е приоритет. "Моля сега да се извините на цялата спортна общност в София", призова Александров. "Ако някой дължи извинение на спортната общност, това е ГЕРБ. Защо след 18 г. ваше управление базата, от която тръгваме, е толкова ниска? Няма да се извиня за ваши грешки, като направя достатъчно мои, ще се извиня", отговори Терзиев.

Бившият общински съветник от ГЕРБ Йоана Драгнева попита защо в проектобюджета не са предвидени пари за ремонта на общинския културен център "Средец" (бившият дом "Лиляна Димитрова). На последните избори Драгнева не успя да стане кмет на район "Оборище". Тя попита зам.кмета по културата Яна Генова защо при заложени средства през миналата година, те не са прехвърлени в новия бюджет. "Договорът за ремонта на бившия културен дом   "Лиляна Димитрова" на стойност 12,5 млн. лв. е подписан на 2 ноември м.г., 3 дни преди балотажа на кметските избори. С предвиденото частично укрепване този проект не решава нито конструктивните, нито функционалните, нито естетическите проблеми на сградата. С решението си да не го финансираме прекратяваме практиката парите на софиянци да се харчат по този безхаберен начин. В допълнение има решение на съда от вчера, с което обществената поръчка за втория етап от ремонта на "Средец" е обявена за нищожна. Мисля, че това са достатъчно доказателства за абсурдността на този проект", отговори Генова.       

Извън времето на ГЕРБ  жители на София зададоха доста въпроси, свързани с проблеми в кварталите им. Радостина Йорданова от кв. "Бенковски" разказа как от години се опитва да привлече вниманието на кметството, че след дъжд около 80 имота в квартала й се наводняват. "Миналата година водата достигна 70 см. От десетилетия пишем жалби до Столична община, до ден-днешен няма решение на проблема ни. Ще заложите ли средства, за да спрем да бедстваме?", попита тя. Новият заместник кмет по строителството Иван Матов коментира, че ВиК дейностите са сред най-скъпите и трудни за проектиране и че с този бюджет проблемът няма да бъде решен. "Възложили сме допълнително проектиране в тази част на "Бенковски", каза още Матов. 

Защо при толкова милиони за нови детски градини в други райони няма заложен нито лев за район "Панчарево"?, попита Галина Бел от "Сдружение за развитието на Панчарево и Кокаляне". "Имахме среща с районния кмет на "Панчарево" и с всички кметове на населени места в него. Разбираме проблема, че децата от този район са принудени да пътуват много, за да отидат на детска градина. Със сигурност тази година Железница ще кандидатства за държавно финансиране за нова детска градина и се надяваме то да бъде отпуснато", отговори Матов.   

"Какво ще направите, за да спасите минералната баня в Княжево, която е заплашена от разрушаване при планираното разширение на бул. "Цар Борис III"?, попита Христина Петрова. "Баните в Горна баня и в Княжево не са собственост на Столична община. Ще бъдат предприети действия за придобиването им, първо в Горна баня. Тази в Княжево е собственост на болнично заведение. За да инвестираме в тях, трябва да придобием имотите. Когато това се случи, ще потърсим и допълнително финансиране", отговори главният архитект на София Здравко Здравков. "Заварваме на кота нула отношението към минералната вода в София. Сега създаваме общинска структура, която да се грижи за тях, но това не значи, че нещата ще се случат за 1 месец", допълни зам. кметът по туризма Никола Барбутов. 

Жител на кв. "Витоша" попита какво ще направи общината, за да не допуска камионите от многобройните строителни обекти в квартала да замърсяват улиците. "Много сме притеснени и се обръщаме директно към кмета Терзиев. Кога ще имаме чисти улици, кога ще имаме асфалтирани улици и нормални тротоари", попита още той. Заместник-кметът по строителството Матов покани жителя на "Витоша" в приемния си час да му покаже за коя част на квартала става дума. 

В края на дебата, продължил над 3 часа, от екипа на Васил Терзиев приканиха всички, които не са могли да поставят исканията си, да ги изпратят писмено. Заместник-кметовете обещаха да разгледат всички и да включат в бюджета тези, които е възможно. Както "Сега" писа, планът за приходите и разходите на Столична община бе публикуван на 17 януари на страницата на общината и в момента тече срокът за внасяне на предложения. Същевременно все още не е ясно дали този бюджет изобщо ще се приеме поради вече добре известната криза с избора на председател на Столичния общински съвет. Ако това не се случи, кметът Терзиев ще трябва да работи с финансите от миналогодишния бюджет. 

Новият за 2024 г. е в размер на 2 576 млн. лв., което е с около 20 милиона повече от бюджета през миналата година, който бе последен за мандата на Фандъкова. От общата сума сега 1,114 млн лв. са държавно делегирани средства. Капиталовата програма е на стойност 595 млн. лева, от които 459 млн. са собствени средства на общината. От екипа на Терзиев поясниха, че целта на инвестиционната програма е тя да бъде реализирана в пълнота, а не отчасти, както се случваше преди. Към тези средства се добавят и финансираните от държавния бюджет 109 общински проекта на стойност 100 млн. лв.      

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата