Медия без
политическа реклама

Акции срещу нерегламентиран боклук ще се проведат в още 7 места

Борисов предупреди корумпираните, че кариерата им ще завърши в Белене

03 Яну. 2020ОбновенаМАРТИН ГЕОРГИЕВ
Carabinieri tutela ambiente

След мащабната спецакция на МВР в Плевен, при която беше проверено депо за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет, премиерът Бойко Борисов се зарече, че предстоят още поне 7 такива операции. „Поздравявам МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен. Това не е първото място, където влизат по този начин. Подготвят се акции на поне още седем места", заяви той пред журналисти по време на инспекцията си на "Балкански поток".

Борисов се закани, че "всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите“. „Винаги съм считал, че има персонална отговорност, има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани, когато издадат един документ, той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона, тук наблизо е Белене, където да завършат своята кариера. Това е борба с корупцията“, ядоса се премиерът, който за пореден път се включи на живо на страницата си във Фейсбук.

Окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова заяви от своя страна пред Би Ти Ви, че депото в Плевен "видимо" нарушава изискванията за съхранение на боклуци. От МВР съобщиха преди ден, че са провели мащабна акция, при която е проверен завод за отпадъци заради съмнения за незаконен трафик на 9000 тона смет. Към момента е ясно, че въпросните отпадъци са пристигнали от Италия по море.

На разпит са привикани четирима служители на РИОСВ - Плевен, които са изготвяли протоколите, че на депото всичко е наред. Савова уточни, че "видимите" нарушения се изразявали в това, че отпадъкът е в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка. "За депото има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от зам.-министър на околната среда и водите. Проверява се и разрешение за опасни отпадъци", коментира още окръжният прокурор.

Държавното обвинение проверява данни за съставяне на документи с невярно съдържание във връзка с 9-те хиляди тона боклук, открити в база на "Феникс Плевен ЕООД", се казва в информация на БНТ. Разследващите подозират, че част от документите, с които фирмата е внесла боклука от Италия удостоверяват неверни данни. Проверява се дали това не е направено от служители в РИОСВ-Плевен.

Кметът на Плевен Георг Спартански каза, че не е възможно тецът в града да гори въпросния боклук. "Той работи на газ и няма инсталация да гори отпадъци", заяви той пред БНР.

Междувременно МВР обеща да пита италианските власти дали боклукът, който се гори у нас, има общо с италианската мафия Ндрангета. "Изпратили сме официално запитване до италианските власти по каналите за международно оперативно полицейско сътрудничество дали тези боклуци, които се обработват в България, имат нещо общо с операцията, която беше проведена по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност", коментира главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

В средата на декември италианските карабинери задържаха 800 тона отпадъци, които според медиите на Апенините е трябвало да бъдат нелегално изгорени в нашата страна. Екоминистерството обаче отказа да даде повече информация по случая. Освен това министърът на околната среда Нено Димов усърдно мълчи колко са фирмите у нас, които внасят отпадъци и в какво количество.

След спецакцията на италианската полиция срещу Ндрангета българските власти изразиха изненада, че името на България е намесено при операцията срещу калабрийските мафиоти. Сега обаче МВР очевидно допуска възможността да има българско участие в незаконните схеми на Ндрангета.

Още по темата