Медия без
политическа реклама

Борисов показа от хеликоптер "Балкански поток"

03 Яну. 2020

Строителство на „Балкански поток“ в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен

Posted by Boyko Borissov on Friday, January 3, 2020

Премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция на вече построеното трасе от „Балкански поток” в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци с хеликоптер. Министър-предедателят показа газопровода от птичи поглед с видео в личния си фейсбук профил.

„150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е  „Балкански поток”. От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито. Това са 150 км”, похвали се Борисов от кабината на хеликоптера.

По негови думи всичко е "пипнато от човешка ръка" и са спазени всички "брюкселски препоръки". „България спазва всички процедури като член на ЕС - обжалвания, търгове, всичко мина. От първия ден досега по над 5 км на ден се работи. Неслучайно го наричаме и така сме го презентирали в Брюксел - газов хъб "Балкан" – защото той ще обслужва Балканите“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

Според премиера "към края на май, ако не на 13 юни, трябва да стане готов „Балкански поток”. „Точно и ясно сме обявили, че на 1 януари сме прехвърлили точката на границата с Турция. Старият газопровод е в прекрасно състояние. С новия поток от Гърция сме изградили пълна диверсификация", увери Борисов. Той определи България като "регионален стратегически газоразпределителен център". "Това означава, че тук ще идва газ от много страни, а България ще получава транзитни такси“, отбеляза Борисов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата