Медия без
политическа реклама

Акцентът в бюджет 2024 на София са пътища и тротоари

Общественото му обсъждане ще е на 25 януари в СУ "Св. Климент Охридски"

18 Яну. 2024
Не е ясно дали бюджетът на София ще бъде приет, тъй като общинският съвет още не може да заработи.
Илияна Димитрова
Не е ясно дали бюджетът на София ще бъде приет, тъй като общинският съвет още не може да заработи.

Столична община публикува за обществено обсъждане проекта на бюджет на града за 2024 г. Той е в размер на 2 576 млн. лв., което е с около 20 милиона повече от бюджета през миналата година, който бе последен за мандата на Йорданка Фандъкова. Представянето и дискусиите по новия бюджет ще се състоят на 25 януари от 18 ч. в Аулата на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Акцентът в капиталовата програма са пътищата и тротоарите. 

“За пръв път преди внасянето на столичния бюджет за обществено обсъждане се публикува пълната му версия, защото искаме да се проведе пълноценно дискусия с конкретика, в която всички заинтересовани страни да имат цялата информация, за да могат да предлагат съдържателни промени. Поехме ангажимент за пълна прозрачност в управлението на столицата и ще продължим да изпълняваме обещанието си. Фокус на инвестициите в града ще бъдат строителството и ремонтите на детски градини и училища, доизграждане на основни пътни артерии и вътрешноквартални улици, озеленяване, проектиране и изграждане на многоетажни паркинги. Даваме приоритет на дейности в областта на културата и спорта. Заделихме 5,3 млн. лева за граждански бюджет, чиито приоритети ще определят софиянци,” заяви кметът Васил Терзиев.

Все още обаче не е ясно дали бюджетът на столицата ще бъде приет, тъй като Столичният общински съвет продължава да не работи и няма избрани постоянни комисии, които да го обсъдят и гласуват. Следващият опит да бъде избран председател на СОС ще бъде направен на 25 януари.   

От общата сума на бюджета 1114 млн лв. са държавно делегирани средства, изчисляват от общината. В допълнение в държавния бюджет са предвидени 100 млн. лв. за инвестиции в цяла София, 50 млн. от които са за проекти на районните администрации, припомнят още от кметството. По този начин средствата, които ще се инвестират в София през 2024 г., ще са на рекордно високи стойности, подчертават от "Московска" 33.

Капиталовата програма е на стойност 595 млн. лева, от които 459 млн. са собствени средства. Целта е тя да бъде реализирана в пълнота, коментират от Столична община. Към тези средства се добавят финансираните от държавния бюджет 109 проекта на стойност 100 млн. лв.

Средствата от европейски оперативни програми са на ниски нива- 112 млн. лв., което се дължи на края на програмния период, продължават от екипа на Терзиев. "Инвестициите в бюджет 2024 в София са насочени в към транспортната инфраструктура и се поставя силен фокус върху училища и детски градини и дигитализация. Фокус на пътната инфраструктурна програма са доизграждане на основни пътни артерии и навлизане в кварталите с изграждане на вътрешноквартални улици. Инвестициите в капиталовата програма са за подобряване на градската среда и условия за живот, повишаване на безопасността на движение. Осигуряване на достъпна среда и достъп до услуги. Приоритетно средствата ще бъдат вложени е подобряване на транспортната свързаност и инфраструктурата. Фокусът е свързаността на северните райони и подобряване на тротоарната инфраструктура", се казва в съобщението за представения бюджет. 

В проектобюджета  са предвидени 500 000 лв. за директно стимулиране и подкрепа за иновативни технологични компании. Жителите на общината пряко ще могат да разпределят 5.3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и решаване на проблемите в тях. В гражданския бюджет са предвидени 200 000 лв. за всеки район, както и 500 000 лв. за цяла София, за които гражданите ще решават как да бъдат инвестирани - в подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организирането на общностни културни събития и други, които софиянци оценяват за важни за тях. Ако програмата за граждански проект се окаже успешна, средствата за нея в бюджета за 2025 г. ще бъдат увеличени значително, обещават от Столична община. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?