Медия без
политическа реклама

Адвокати: Божков може да бъде разпитан, докато е в Дубай

В случая има достатъчно данни, които може да се изяснят и без него, твърди бившият МВР-шеф Емануил Йорданов

22 Март 2022Обновена
Фейсбук

Васил Божков може да бъде разпитан, докато е в Дубай. Това обясни адвокатът и бивш министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пред Нова тв, като се позова на текст от Наказателно-процесуалния кодекс.   

„В НПК пише „разпит на свидетел, който не се намира в страната”. От прокуратурата ме просълзяват. Говорим за желание на лицето, което трябва да бъде разпитано - да бъде разпитано. В тази връзка народът казва, че който не иска да свърши работа - търси оправдания”, добави той. Според Йорданов „правната драма” се състои в това, че прокуратурата не иска да работи. „Когато прокурорът не иска да работи - никой не може да го накара. Той може или нищо да не направи, или ако реши да демонстрира някаква активност - да работи в посока, че ако делото стигне до съд - съдията да си скубе косите и да е задължен да напише оправдателна присъда”, подчерта Йорданов.

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, който е в Дубай, не е бил разпитван, защото Наказателният процесуален кодекс не позволява това.  Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по Би Ти Ви.

В случая обаче има достатъчно данни, които могат да бъдат изяснени, дори и без разпит на Божков, на базата на неговия сигнал, твърди бившият вътрешен министър. „Имаме една телефонна кореспонденция между Божков, Борисов и Горанов. Тя може да бъде обект на техническа експертиза. А там, доколкото си спомням, имаше много любезни разговори”, уточни той.  Според него може още да се установи кога и как Божков е ходил във Финансовото министерство, кога Арнаудова е била при него, включително да се изясни кога и как баща ѝ започва работа във фирма на Божков. Изясняването на това би могло да създаде обща картина, която да покаже дали бизнесменът дава вярна информация.

И адвокат Иван Демерджиев, който доскоро беше служебен правосъден министър, е категоричен, че няма проблем Божков да бъде разпитан онлайн

"Вижда се волята на МВР да разследва случаите, които не бяха разследвани от Прокуратурата. Тя показва трайно нежелание да се заеме с тях. Прокуратурата показва двоен стандарт, в зависимост от това кой се разследва", заяви той за "Твоят ден" на Нова нюз.

Според него, Иван Гешев е навлязъл в "територия", която не е на Прокуратурата по казуса "Борисов". "Законността на задържанията не е в правомощията на главния прокурор. Многократно виждаме как Прокуратурата влиза в ролята на господар на досъдебното производство и дава указания на МВР как да действа. Получават се припряни действия", посочи той. И допълни, че е неправилна практика едно лице, което иска да уличи други в извършване на престъпление, да трябва да се предаде и да бъде обект на действията на Прокуратурата.

И според адвокат Димитър Марковски няма особена „правна драма” в тази ситуация. „Става въпрос за техника. Това, че няма конкретен договор за правна помощ и сътрудничество с Емирствата не значи, че пътят за разпит на Васил Божков е юридически преграден”, категоричен е той.

КПКОНПИ запорира имот на Божков във Франция за над 2,6 млн. лв.

Антикорупционната комисия запорира имот на бизнесмена Васил Божков във Франция. Това стана след решение и на Софийския градски съд, каза за БТА зам.-председателят на комисията Антон Славчев.

Това е първият случай на възбранен имот на българин в чужбина. Става въпрос за жилищна сграда от комплекс, която е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2 611 228,63 лв., каза още Славчев.

 

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) е наложена първа възбрана на имот на български гражданин в чужбина.

По думите му процедурата е протекла паралелно у нас и във Франция, като, съгласно френското законодателство, е проведено специално производство. То се ръководи от нотариус.

В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. 

Още по темата