Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ се похвали с първа възбрана на имот на българин в чужбина

10 Март 2022
БГНЕС

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) е наложена първа възбрана на имот на български гражданин в чужбина. Това каза пред ресорната комисия в парламента членът на КПКОНПИ Антоанета Цонкова, цитирана от БТА. Тя посочи, че това е станало с решение на съда. 

Става дума за цяла жилищна сграда във Франция на стойност над два милиона и 600 хиляди лева, посочи Цонкова. Тя допълни, че подобни процедури вървят в Испания и Гърция, и касаят няколко сгради.

Въпреки че от Антикорупционната комисия не съобщиха името на българина, най-вероятно става дума за обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Преди година КПКОНПИ поиска отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина от Божков. В съобщението на комисията бяха изредени моторна яхта "Wasabi 60Apex" на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка "Brig Falcon 420" на стойност 1 100 000 лв. и самолет "Bombardier" за 34 000 000 лв. Също така иска касаеше и 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ внесе иск за над 278 млн. лв. срещу укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков и свързани с него фирми и лица. Производството срещу него е започнало след повдигнати от прокуратурата обвинения за това, че в периода 2014-2020 г.
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е издействала запори и възбрани в чужбина, но не навсякъде българските съдебни решения са приведени в изпълнение от чуждите страни. Това се разбира от годишния отчет на комисията за 2020 г. който преди дни бе приет от парламента. През 2020 г.

 

Още по темата