Медия без
политическа реклама

4,7 по Рихтер близо до Пловдив се усети в половин България

Епицентърът е в района на летище Крумово

07 Юни 2023Обновена
БАН

Земетресение с магнитуд от 4,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано у нас в 15.26 ч. и усетено в Южна и Централна България, включително София. Трусът извади хората в Пловдив на улиците, училища изведоха децата навън. Има сведения, че са го усетили и в части на Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония. В Пловдивско хората са чули силен тътен, съобщи БНТ.

Засега няма информация за пострадали сгради и хора. Има паднали комини в село Крумово, което е най-близо до епицентъра. Той е между Садово и Асеновград, в близост до летище "Крумово". Дълбочината на труса е 5 км според нашата система за автоматично отчитане, а Европейският сеизмичен център я определя на 2 км. Първоначално БАН обяви магнитуда за 4,8, но по-късно го коригира на 4,7. Европейският сеизмичен център го определи на 4,6. Към 16.42 ч. са регистрирани и вторични трусове, най-силният от които е с магнитуд 3,2 в 16.07 ч.

Два пожарни автомобила от Асеновград превантивно ще извършат обход на основни улици и булеварди в града.

Това е сеизмично активен район, коментира пред БНТ проф. Николай Милошев, шеф на Геофизичния институт на БАН. Към 16.08 ч. е имало само един вторичен трус, доста слаб - с магнитуд 2,1, каза проф. Милошев. Той категорично отхвърли връзка със снощното земетресение в Румъния.

Секция "Сеизмология" на Геофизичния институт на БАН отразява сеизмичните събития в реално време:
 

ОТ РУМЪНИЯ

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер бе регистрирано снощи в Румъния, съобщиха от Националния институт по геофизика. Епицентърът е в Банат, окръг Арад, на 6,4 километра дълбочина. Трусът е усетен най-силно в Тимишоара, Клуж-Напока, Орадя, Хунедоара, предава БТА.  "Беше много, много силно и продължи около десет секунди", споделиха зрители на Телевизия Диджи24.

 

ОТ АРХИВИТЕ

Последното по-силно земетресение в България бе на 22 май 2012 г. с епицентър на около 2 км югозападно от центъра на Перник. Магнитудът му беше 5,8 по скалата на Рихтер, дъллочината - около 9 км. Регистрирано бе в 03:00 ч. Десетки обществени и частни сгради пострадаха, някои трябваше да бъдат разрушени напълно, тъй като бяха негодни за обитаване. Потърпевшите месеци наред чакаха помощ от държавата, а щетите бяха оценени на 20 млн. лв.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?