Медия без
политическа реклама

4 млн. лева е струвало на МВР да пази картините на Васил Божков

Творбите се охраняват от полицията

25 Яну. 2023
БГНЕС

За около две години МВР е похарчило над 4 млн. лева, за да охранява конфискуваните от хазартния бизнесмен Васил Божков картини. Това обяви пред Би Ти Ви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Той изрази възмущението си, че освен средства, МВР трябва да отделя и жива сила за тази дейност.

"Много често МВР се използва да върши несвойствени дейности. Например картините от колекцията на Васил Божков стоят в един музей и жандармерията ги охранява. До момента над 4 млн. лева сме похарчили за тази дейност вместо картините да бъдат сложени в трезор на Българската народна банка", каза Демерджиев и добави, че от прокуратурата зависи докога МВР ще охранява картините.

"Сега" припомня, че през 2021 г. вече закритата специализирана прокуратура се похвали, че от дома на обвиняемия Божков и съпругата му Елена Динева в столицата са иззети 1418 картини и 45 графики. Творбите бяха предадени за съхранение на Националната художествена галерия при осигурена охрана от вътрешното министерство.

През 2020 година държавното обвинение се концентрира около музея с историческите артефакти на Божков. От сградата на столичната улица „Московска“ № 43 бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности. От прокуратурата обявиха, че законно регистрирани са едва 212.

От началото на 2020 г. Божков се намира в Дубай, а прокуратурата задочно му повдигна 18 обвинения. Той беше санкциониран и по глобалния закон "Магнитски" в САЩ. 

Картини и други произведения на изкуството от дома и офисите на Васил Божков вече се намират в Националната галерия. Това потвърди пред "Сега" Яра Бубнова, директор на галерията.

 

Още по темата