Медия без
политическа реклама

От 2018 г. Столична община не може да премахне незаконни павилиони

ЧЕЗ не може на сляпо да подава напрежение, казват експерти по повод трагичния инцидент с 16-годишно момче, убито от токов удар

16 Февр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Част от павилионите до мястото, където в неделя загина от токов удар 16-годишно момче, се оказаха незаконни, а други - без проекти за електрозахранване. Нещо повече, от 2018 г. Столична община е знаела това, но не е успяла да ги премахне.

В същото време елекроразпределителното дружество ЧЕЗ не отговори конкретно на въпросите на "Сега" как е присъединила към мрежата си тези обекти при толкова много нередности.

Продължава да не е известно и чия собственост е шахтата, през която е прокаран необезопасеният кабел.

Пет преместваеми обекта на бул. “Иван Гешов” в района на болница “Св. Иван Рилски” са проверени от екип на Столична община по заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, казаха днес от общината. Два от обектите са поставени в терена на болница “Св. Иван Рилски” и 3 на тротоара пред болницата. За павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени, съобщиха от Столичната община.

През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район “Триадица” и Столична община чрез “Общински строителен контрол” започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни, посочват от общината.

Другите три обекта, които попадат в обхвата на тротоара, са поставени след процедури, проведени от район “Триадица”. По информация на "Сега" точно сред тях е обектът, към който бил свързан злополучния кабел-убиец. И при трите са открити нарушения  в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за  електрозахранване на обектите.

"Сега" зададе следните въпроси на ЧЕЗ България: Как са присъединени към мрежата на ЧЕЗ тези обекти, ако липсват документи и проекти за електрозахранване? Имат ли партиди в ЧЕЗ? Плащат ли редовно тока си? Прекъсвано ли е електрозахранването им поради някакви нарушения?

Елекроразпределителното дружество не отговори изчерпателно, заради което не става ясно какъв ток са черпели незаконните обекти и как е възможно при липса на технически проект за електрозахранване обект да получи партида и електромер. Ето отговорът:  ЧЕЗ Разпределение е присъединила към електроразпределителната мрежа 3 преместваеми обекти – павилиони с документи, издадени от съответната общинска администрация. Клиентите са декларирали , че съоръженията след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми. До настъпването на инцидента в компанията не е постъпвало искане за прекратяване на електрозахранването на нито един от обектите. ЧЕЗ Разпределение съдейства на контролните органи и е в готовност да предостави съответната документация. Във връзка с назначените проверки, след получено вчера искане от НАГ-СО, трите обекта са с преустановено електрозахранване.

Огледът на местопроизшествието сочи, че откритият усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност, е захранвал павилион, ползван от търговско дружество с адресна регистрация във Варна, съобщи прокуратурата във вторник. Тя е установила още, че от петте павилиона в района три са имали договорни отношения с Община "Триадица" и два – с УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Прокуратурата не назовава варненското дружество, но информацията съвпада с казаното от район "Триадица" пред "Капитал", че този обект се стопанисва от търговско дружество "Дениа 2016" ЕООД. Според Търговския регистър това дружество е по адрес във Варна и се занимава с "производство и търговия със захарни изделия, ядки и всякакъв вид стоки и услуги, търговско представителство и посредничество, консултантски услуги, реклама, транспортна дейност, както и всяка друга дейност, незабранена от закона". Вписано е с капитал от 2 лв.

Екип от следователи ще работи по делото за смъртта на момчето, обяви още прокуратурата. Разпитват се "множество свидетели, сред които и представители на институциите, имащи отношение към инцидента".

Преглеждат се и записите от камера за видеонаблюдение, която обхваща мястото на инцидента. Направен е допълнителен оглед с експерти по електрозахранване и електроразпределение. "Към материалите по делото е приобщен голям обем от документация, в това число свързването на намиращите се в района търговски обекти към електропреносната мрежа", информира прокуратурата.

Заради неупражнен контрол се стигна до трагедията с16-годишното момче. Това коментира пред БНР бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов.

Той описа случая като „вопиюща некомпетентност и безобразие“, "плод на безконтролност от институциите, които си прехвърлят топката и демонстрират безотговорност". 

До момента нито една институция или компания не пожела да поеме отговорност за нелепия инцидент - Столична община, Община "Триадица", ЧЕЗ и ръководството на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", на чиято територия се намира павилионът, черпел ток от кабела, отрекоха да имат нещо общо с шахтата и необезопасения проводник на електричество. 

Нито една институция или компания не пожела да поеме отговорност за нелепия инцидент, при който ток уби 16-годишно момче в неделя.  Столична община, Община "Триадица", ЧЕЗ и ръководството на УМБАЛ "Св.

Иван Айолов акцентира върху два основни въпроса – има ли партида в ЧЕЗ и чия е собствеността на шахтата. „Ако имат такива партиди, тръгваме по веригата. ЧЕЗ не могат да се измъкват с това, че са до границата на собственост. Те не могат на сляпо да подават напрежение след точката на измерване“, категоричен е специалистът.

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ още вчера обясни, че не става въпрос за незаконно присъединяване към мрежата, а за редовен абонат. По закон обаче ЧЕЗ носели отговорност само за съоръженията до електромера. След електромера отговорността била на собственика на обекта. 

Както се установи, електромерът на павилиона, към който е свързан кабелът, се намира на 50 метра от другата страна на булеварда. Днес от ЧЕЗ обясниха, че там преминава мрежата ниско напрежение на компанията и това било най-близкото възможно място, където да се монтира електромерът на въпросния преместваем обект.

"Проектът за присъединяване на обекти към електрическата мрежа се съгласува с маса институции. Освен това винаги трябва да има приемателна комисия и тя трябва да проследи къде отива подаваното напрежение", заяви днес експертът Иван Айолов.

Според него трябва да се даде отговор и на въпроса "кога, кой и как е изключил този кабел", след като бащата на убития младеж потвърди, че също е усетил напрежението в опита си да спаси детето. Детето е било убито от крачно напрежение. Атмосферните условия и осоляването против замръзване са увеличили проводимостта.

По повод шахтата специалистите обясняват, че тя е елемент от тръбна мрежа и по всяка вероятност собственик е Столичната община телекомуникационните компании.

Снощи пред Столична община се проведе протестно бдение със свещи под наслов "Безхаберието убива". Граждани изразиха гнева си от "прехвърлянето на вината за фаталния инцидент между институциите". Те поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Родителите на убитото момче заявиха, че също ще организират протест в търсене на справедливост.

Още по темата