Медия без
политическа реклама

До 2000 лв. е глобата за непозволена употреба на пиратки в София

Без фойерверки ще се проведе новогодишният спектакъл "Сцена под звездите" на площад „Княз Александър I“

28 Дек. 2022
Илияна Кирилова

От 500 до 2000 лв. за физически лица е глобата за нерегламентирано използване на пиратки в София, а за юридически лица – от 3000 до 10 000 лева. Това са съобщили от Столичната община пред БТА във връзка с предстоящите новогодишни празници.

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година, до 2:00 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация.

На новогодишния спектакъл "Сцена под звездите" на площад „Княз Александър I“, сред чиито организатори е Столичната община, няма да има фойерверки.

Безконтролното им използване се отразява негативно на малките деца, хората с увреждания и животните, заради силния шум от гърмежите, напомнят от общината. В София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни, които страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства. Фойерверките водят и до отделянето на много високи стойности вредни газове и замърсяват водата и почвата.

Според новите правила, влезли в сила от 1 март тази година, десет дни преди събитието (семейното тържество или друго) се подава заявление по образец в районната администрация, в което се посочва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. Районният кмет преценява дали да даде разрешение за употреба. Наредбата забранява употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви.

Изцяло се забранява използването на пиротехнически изделия в междублоковите пространства, в близост до болници, църкви, училища и детски градини на територията на общината, след като 17 хиляди софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет ограничаване на използването на пиротехнически средства.

Решение на Административен съд-София град от 1 ноември определи част от текстовете в наредбата за нищожни. Столичната община обжалва решението и, докато няма окончателно решение, наредбата продължава да е в сила.

Ограничаване на използването на пиротехника има в редица страни в Европа като Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения. В белгийските градове Антверпен, Хаселт, Льовен, Брюж и Гент използването на фойерверки на Нова година е абсолютно забранено. Големите градове в Латвия също се отказаха от фойерверките за посрещането на 2023 година.

Още по темата