Quantcast
2 години прокуратурата мотае разследването за апартамента на Горанов | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

2 години прокуратурата мотае разследването за апартамента на Горанов

Гешев докладва на ЕП колко открита и прозрачна е прокуратурата, но преписката срещу бившия финансов министър се пази като най-ценна тайна
6 064
 Илияна Кирилова
Горанов вече не е министър, но прокурорският чадър остава разпънат над него.

Проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър Владислав Горанов продължава да се държи на трупчета. Казусът с апартамента на бизнесмен, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г. Преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура и държавното обвинение съобщи официално за това. Т.е. скоро ще станат 2 години, в които този наглед елементарен въпрос е без отговор - извършил ли е Горанов престъпление според прокуратурата, трябва ли да бъде разследван и пратен на съд.

99,2% от преписките се решават от прокурорите в законовия едномесечен срок. Това отчете миналата седмица главният прокурор Иван Гешев в специален доклад до парламента. Преписката на Горанов е от останалите 0,8%.

Десетките опити на "Сега" да разбере какво се случва с тази преписка и каква е причината за това огромно протакане, удрят на камък. Миналия четвъртък въпросите бяха зададени на говорителката на спецобвинението Генка Брезашка, която е и прокурор. Тя ги изслуша и ги поиска в писмен вид на имейла на прокуратурата. На следващия ден първо обясни, че още мейлът с въпросите не й е докладван, а след това през пресцентъра на спецпрокуратурата беше изпратен отговор. Той обаче не беше за преписката на Горанов, а за друго протакано дело, за което се обяснява, че се работи "интензивно". Реакция нямаше и след напомнянето, че има въпроси и за Горанов, а не само за "интензивното" дело.

На този фон в отговорите на ръководството на прокуратурата до Европейския парламент се твърди, че обвинението "действа да осигури необходимата на гражданското общество информация от обществен интерес, включително чрез публикуване на материали по делата". Пропуска се обаче колко избирателно се прави това.

Парламентът гласува оставката на Горанов на 24 юли. Той има един месец след това да подаде декларация за имуществото си пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. След това има месец да оправи евентуални грешки в нея. Комисията има два месеца след това, за да огласи документа на сайта си. Горанов, който вече регистрира консултантска фирма, е задължен да подаде имуществена декларация и година след края на държавната си служба.

Скъпият имот от 180 кв.м., обитаван от вече бившия министър и семейството му безвъзмездно от 2012 г., е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

Прокуратурата започна проверка по темата доста неохотно. Първоначално протакането бе оправдавано с това, че се чака произнасянето на КПКОНПИ дали Горанов е в конфликт на интереси. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда.

Според обясненията на Горанов поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанови живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделил това със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва.

Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе. От решението на КПКОНПИ обаче изобщо не става ясно да е изследвано дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например, които също са ресор на министъра освен поръчките. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна. 

Самият Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозния апартамент, собственост на бизнесмен. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна министърът във вихъра на скандала, макар че законът го задължава да го направи.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отцепник от ГЕРБ ще плаща близо 100 хил. лв. за конфликт на интереси

25.11.2020

3009 5
4 години прокуратурата протака делото за фонда за лечение на деца

10.11.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1575 1
Съдът потвърди, че Александър Манолев е в конфликт на интереси

26.10.2020

Обновена

4301 10

Коментари

Азбукарче

Какво да коментираме!

Работата е ясна!

Мъдрият народ го е казал: за едни брадва, за други - сватба!

Evasion

извършил ли е Горанов престъпление според прокуратурата, трябва ли да бъде разследван и пратен на съд.

От гл.т. на прокуратурата очевидно не е, но от гледна точка на средностатистическия гласоподавател, натоварен с ипотека, месечен наем или живеещ в двустайна панелка с още едно поколение със сигурност е голям нагляр.

Zmeja

В нашата държава всеки държавен пост може да бъде зает от всеки - здравеопазването от счетоводител, енергетиката от счетоводител,..., премиер без нито един ден трудов стаж, премиер пожарникар, председател на парламента "инженер"... Само една длъжност МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ЗА ФИНАНСИСТ (задължително "наш човек").

Льо Клер

"Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам",

 

Няма притеснения човекът. Нарича се наглост! "Няма кой да ме накаже", - както каза негов бивш колега.

sega_reader

Няма какво да се коментира.

Все едно да имаме новина, че листата на дърветата падат, ами ще падат, есен е.

Времето за съд на това упхравление още не е дошло.

При нов парламент и при нова прокуратура, може би.

Казвам може би, защото и това не е сигурно.

Има приемственост на нетърсене на отговорност за последните 30 години.

Идва новия и вместо да има съд за предишните крадци, тойя новия почва да краде.

И така до безкрай.

Перпетум мобиле.

b-8

АКО  държавните и контролни органи работеха този фин. наглец трябваше най-малко да заплаща 10% данък върху средно месечен наем/пазарен/ към НАП .Той или кумът МУ.

Zmeja

10% след приспадане на нормативно признатите разходи от 10% по ЗДДФЛ или всичко 9%.😅

Оневинен за 1%!!!

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Моля? Горанов вече не е министър - демек наказан е. Да го осъдят ли отгоре?!

Günter Wallraff

Да не оставяме Каскетурата самотна в борбата И с корупцията, а да И помагаме кой с каквото може!

Ето, например, г-н Стефан Стефанов (практикуващ адвокат и доскорошен дългогодишен преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски") вече е на разположение:

"Гледам го сега главният прокурор и се чудя дали да му дам поле за изява? Много го харесвам и ще му дам подсказка.

През 2012 г. в Пловдивския съд имаше едно много интересно дело. По делото имаше едно СРС, в което се говореше за един високопоставен пловдивски магистрат, който бе поискал шестцифренна сума за да оправи едно дело. Магистратът бе описан като *пълен, с очила*, а и името му се споменаваше. Прокурорът по делото потвърди пред съда, че се чуват имена и шестцифрени суми и каза , че се касае за *ОПГ*, така е записано в протоколът. Съдът веднага засекрети делото без да постанови това в протокола.

По – интересно беше едно ВДС. На видео файл се виждаше как високопоставеният магистрат си иска сумата от един осъден на тринадест години затвор. Файлът беше правен в някакъв ресторант. Виждаха се осъденият, баща му и магистратът.

Когато делото стигна до ВКС съдиите Мавров и Имова разпоредиха доказателствата по делото да бъдат унищожени. А дано, ама надали.
Чудя се сега какво ще стане ако някой вземе та изпрати *унищожените доказателства* на президента или руският посланник ?

Сега трийте и размазвайте, господин главен прокурор!" 

sega_reader

Дебелият с очилата баш пасва да е Сотето Цацаров.

Ще дойде Видовден и тогава всеки ще отговаря.

Трябва спешно да внесем китайци, за нула време ще вдигнат нов луксозен затвор.

Те ги умеят тези работи, болница дигнаха в кратък срок, та един пандиз ли няма да направят.

John Slow

Имам грях, който трябва да изповядам. Всеки път, когато видя тая мазна мутра, веднага ми се приисква да я направя на кайма.

Доц.Трътлев

Признат грях, не е грях.👍

Калпазанче

Оставка за Каскета! 

Günter Wallraff

Полицейски произвол! Не пуснаха хора в районния съд в Пловдив на публичното дело за хвърляне на яйца /видео/ 

 

https://www.facebook.com/100009209398105/videos/2770047419978877/?t=0

 

Истински полицейски произвол се разиграва в момента пред районния съд в Пловдив. Там се гледа делото срещу актьора Даниел Михайлов и Валентин Караджов, които преди няколко дни хвърлиха по 1 яйце при посрещането на здравния министър Костадин Ангелов. Съдът, противно на решението на ВКС, реши да промени решението на първата инстанция от три дни арест и глоби Даниел с 500 лева глобя за хвърляне на едно яйце

Magi

Ще го мотаят още 20г. / ако могат/.

zumer

Гл. п-р не може да се оправи с едно нощно шкафче, а вие искате с цял апартамент. 

Цък. Корупция.

Оставка.

Влез или се регистрирай за да коментираш