Медия без
политическа реклама

Горанов стана консултант на свободна практика

Новата му фирма с 5000 лв. капитал е регистрирана на прословутия 10-и етаж, който стресира семейството при земетресението през 2012 г.

17 Авг. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бившият министър на финансите Владислав Горанов, който подаде оставка в последните дни на юли, е учредил консултантска фирма с 5000 лв. капитал, показа справка на "Сега" в Търговския регистър.

Дружеството "Трилема Кансълтинг" ЕООД е регистрирано на 14 август със седалище в София, район "Възраждане", ул. "Одрин", Бл. 14, вх. "В", ет. 10, ап. 100. Предметът на дейност на фирмата е "консултантски услуги в областта на публичните и частните финанси, управлението и структурирането на предприятия, търговска дейност в страната и чужбина, търговско представителство и посредничество, както и всякакви други дейности, разрешени от българското законодателство при съобразяване и спазване на всякакви лицензионни, регистрационни или други изисквания".

От обявените актове се вижда, че капиталът от 5000 лв. е внесен в Тексим Банк.

СЕГА ПРИПОМНЯ:

Владислав Горанов беше начело на Министерството на финансите през първото и второто правителство на ГЕРБ до 24 юли тази година. След като тръгнаха мащабните протести срещу правителството, премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отстрани министри поради съмнения, че обслужват ДПС и депутата бизнесмен Делян Пеевски. Горанов беше сред "номинираните". При освобождаването на финансовия министър Борисов го похвали за финансовата стабилност и за влизането в чакалнята преди еврозоната и го упрекна единствено за несъбраните 700 млн. лева такси и лихви от хазартния бизнесмен Васил Божков.

По случая вече бившият министър беше разпитан в прокуратурата. Обвиняемият Божков твърди в сигнал до държавното обвинение, че е плащал подкупи на Горанов и Бойко Борисов, за да заобикаля закона, като плаща по-малко такси.

През годините Владислав Горанов неведнъж беше спряган за близък до ДПС и депутата на движението Делян Пеевски. В имуществената си декларация за 2019 г. той декларира два апартамента - от 82 квадрата, придобит през 2007 г., и 50 кв.м, придобит през 1997 г. Той отново декларира, че ползва безвъзмездно апартамент от 180 кв.м. Като време, от което го ползва е посочил 2012 г.  Жилището, предоставено му от кръстниците, се намира в луксозния комплекс "Есте хоум", построен от фирма на братя Домусчиеви.

Адресът на новата фирма вероятно е в същия апартамент, за който Горанов се оплака, че е на твърде висок етаж и децата му се стресирали при земетресението през 2012 г. Това беше обяснението му защо обитава чуждо жилище. Преди две години пред Нова телевизия тогавашният финансов министър каза следното:

"През 2012 година, помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накараха да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел. Всички сметки за ползването на жилището заплащах аз. И в момента, в който се промени законът, и трябваше тези факти и обстоятелства да се декларират, аз много мислих дали всъщност това представлява проблем за мен".

Справка на "Сега" в Имотния регистър показа, че става дума за жилище от 82 кв. м в Зона Б-5. Семейство Горанови имат общи имоти от 2003 г., когато си купуват с ипотека апартамент на 16-ия етаж в столичния кв. "Красна поляна". През август 2007 г. ипотеката е заличена, а жилището е продадено. Няколко месеца преди това Горанови вписват ипотека върху два апартамента в Зона Б-5. Единият е въпросният на 10-ия етаж, а вторият е с площ 42 кв. м. Намира се на 9-ия етаж в същия блок. 

 

Семейство Горанови са декларирали налични 3000 лева. Ексминистърът има 76 193 лв. влог, а съпругата му - 11 500 лв. Като произход на средствата е посочена заплата. Горанов посочва за миналата година 68 000 лв. от трудови възнаграждения, а съпругата му 10 300 лв.

Още по темата