Медия без
политическа реклама

Васил Божков омекна в обвиненията си към Борисов и Пеевски

Прокуратурата е отказала очна ставка на бизнесмена с бившия премиер и ексфинансовия министър Горанов

20 Дек. 2023ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Скрийншот видео Свободна Европа
Васил Божков дава интервю от сградата си в центъра на София, в която е под домашен арест

Бизнесменът Васил Божков омекна в критиките срещу бившия премиер и настоящ депутат и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и срещу народния представител Делян Пеевски. Това се чу и видя в негово натоварено с много очаквания интервю за "Свободна Европа". Божков отново обвини въпросните две лица за проблемите си, но заедно с това даде да се разбере, че няма преки доказателства да е бил изнудван и да е давал подкупи във вид на такса спокойствие, за да запази хазартния си бизнес. "Естествено, че нямам доказателства. Не съм такъв човек, да записвам, изнудвам, компрометирам", заяви бизнесменът как ще докаже, че е давал пари на Борисов и Горанов. Докато беше в Дубай Божков твърдеше, че има доказателства как е дал 60 млн.лв. Сега заяви, че те само косвени, но "са логични предвид случилото се". 

Бизнесменът Васил Божков твърди в сигнала си до прокуратурата, че разполага със снимки и записи от охранителни камери, които доказват, че в продължение на 3 години, от 2017 г. до края на 2019 г.

Срещу самия Божков има няколко разследвания за изнудване, подкупи, пране на пари, подбудителство към убийства и др. 

Преди седмица прокуратурата прекрати разследване за изнудването на Божков от страна на високопоставени политици и функционери. Разследването беше по негови твърдения срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. То беше прекратено поради липса на доказателства.

Интересно е да се отбележи, че половината от изнесените в случая и в интервюто - Божков, Пеевски и Горанов, са санкционирани от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“.

Хазартният бизнесмен Васил Божков обяви, че няма да обжалва постановлението на Софийската градска прокуратура, с което беше прекратено делото по сигнала му срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

По-рано стана ясно, че Софийската градска прокуратура е отказала искането на хазартния бизнесмен за очна ставка с Бойко Борисов,  Владислав Горанов и бизнесмена Кирил Домусчиев. Това се вижда от постановление на прокурор Марина Ненкова от 23 ноември т.г., с което "Сега" се запозна.

Миналата седмица прокуратурата прекрати делото за принуда срещу Божков, който твърди, че е бил принуден да даде 60 млн. лв. като "такса спокойствие". Прокурор Ненкова прие, че няма безспорни доказателства, а Божков и останалите си противоречат, знаело се, например, че той отива към финансовото министерство с големи суми кеш в себе си, но няма доказателства дали си е тръгвал с празни ръце. Божков вече обяви, че няма да обжалва в съда прекратяването, за да даде възможност горестояща прокуратурата да провери постановлението за прекратяване и евентуално да го отмени.

Очната ставка е поискана от Божков и защитата му на 16 ноември, след като са им били предявени материалите по разследването, по което миналия март МВР арестува за 24 часа Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Прокурор Ненкова обаче приема, че макар и очните ставки да са метод за отстраняване на противоречия в показанията, в този случай няма да свърши работа, защото всички свидетели вече ясно и недвусмислено са дали показанията си. И ако ги променят, Борисов, Горанов и Домусчиев биха се уличили в престъпление, а Божков - в лъжесвидетелстване.

Самата прокурорка изрежда къде са противоречията в показанията на Божков и Борисов: за провеждани срещи и разговори между тях, при които са били обсъждани промени в Закона за хазарта през 2014 г., за изпращането на Божков при Менда Стоянова от Бойко Борисов във връзка с тези законови промени, за изпращането на Севделина Арнаудова при Божков за получаване на различни суми, за отправени заплахи от Борисов спрямо Божков, свързани с хазартния му бизнес, за изпращането на Божков на среща с Горанов след приемане на промените в Закона за хазарта през 2014, на която да му бъде казано какво да прави, за придобиване на ПФК "Левски" от Божков и негови съдружници, за предлагани промени в Закона за хазарта през 2018 г.

Противоречията в показанията на Горанов и Божков пък са за разговор между тях след приемането на Закона за хазарта през 2014 г., на които от страна на Горанов е било заявено, че Божков трябва да плаща, за да получава помощ и занапред от Горанов и Борисов, за отправени заплахи, за преговори за продажба на хазартния бизнес, за предлаганите промени в Закона за хазарта през 2018 г., договори между "Нова броудкастинг груп" и "Национална лотария" и "Ню геймс".

Противоречията в показанията на Божков и Домусчиев, изредени от прокурорката, са за заплахи, свързани с хазартния бизнес на Божков, както и за паметна записка, подписана от двамата. 

 

Още по темата