facebook
twitter

Първа страница

Горанов излиза чист от скандала с безплатното жилище

Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със собственика на имота Иван Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия
2 319
 Илияна Кирилова
Владислав Горанов може да е спокоен за министерския си пост.

Няма проблем, че от 2012 г. финансовият министър Владислав Горанов живее безплатно в луксозен апартамент, който не е негова собственост. Това реши антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по проверката за конфликт на интереси на Горанов. Така министърът очаквано излиза чист от скандала с имота от 180 кв. м. в затворения комплекс в София, който обитава, без да плаща наем. Сега остава и прокуратурата да приключи проверката дали с ползването на този имот Горанов е извършил престъпление по служба или търговия с влияние. Като се има предвид, че от държавното обвинение вече обясниха, че изходът от тяхната преписка зависи от производството за конфликт на интереси, може да се предположи, че Горанов ще излезе чист и от прокурорската проверка.

Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви. И това обаче според КПКОНПИ не е проблем. Христо Сариев имал отлични качества и не получавал заплата, различна от тази на другите служители.

За да има конфликт на интереси, трябват три условия: лице, заемащо публична длъжност, наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба, и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес, обясняват от комисията.

При казуса с апартамента е изпълнено само едно условие – Горанов заема висша публична длъжност. Свързаните с него лица са съпругата, родителите и брат му. Няма свързаност между Горанов и семейство Сариеви. А 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе, приема комисията.

От там обаче изобщо не са изследвали дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например – друг ресор на финансовия министър, освен обществените поръчки на ведомството му. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна. 

При назначаването на Христо Сариев пък са изпълнени две от условията – Горанов е на висша длъжност и е упражнил правомощия по служба като е издал заповед за назначаването. Но и това не значи, че има конфликт на интереси. Сариев-младши е започнал работа по своя молба и е сложен да замества служител, командирован в чужбина за 4 години. Само няколко по-късно обаче синът на кръстника напуска министерството.

Комисията, водена от Пламен Георгиев, провери Горанов, след като гръмна скандалът за ползваното от него и семейството му жилище в луксозния столичен комплекс. В докладната на Георгиев, с която е разпоредена проверката, са цитирани публикации за апартамента, както и за това, че синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите и като експерт е и участвал в комисии по обществени поръчки. Проверена е информация и дали министърът е надзиравал и ползвал луксозна вила на Сариеви в местността "Ярема" на Витоша.

Горанов е изслушан от КПКОНПИ едва на 6 февруари – два месеца след старта на проверката, става ясно от решението. Министърът потвърждава, че от 2012 г. ползва жилището на кръстника си. Но плащал всички разходи – битови сметки и данъците. Със Сариев се познавали от 2001 г., когато той е бил директор на дирекция в Министерството на финансите. Сприятелили се, а после бизнесменът станал кръстник на Горанов и на синовете му.

Поводът да се преместят в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанов и семейството му живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделил това със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва. Министърът приел.

За сина на Сариеви Горанов заявява, че никой от семейството не го е търсил за съдействие. Той притежавал много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт.

Горанов твърди, че в периода от 2009 г. насам Сариеви не са участвали в обществени поръчки, които да са били в предметния обхват или в ресора на Министерството на финансите.

Колкото до вилата - ходил там заради приятеля си Сариев.

Всички останали свидетели, разпитани от комисията - потвърдили версията на Горанов. Обяснения са взети от Сариеви и сина им, както и от двама служители от Министерството на финансите - от и.д. шефа на Човешки ресурси по времето на назначаването на Христо Сариев и от директора на дирекция "Икономическа и финансова политика" в МФ, в която той е работил.

Комисията събрала доказателства, че министърът е плащал сметките на ползвания от семейството му апартамент, както и таксите за поддръжка на имота, данък сгради и такса смет.

Синът на Сариеви сам подал молба да бъде назначен в министерството като "младши експерт" през февруари 2015 г. на мястото на служител, който бил командирован в чужбина за 4 години. Напуснал през декември същата година и за този период "не се е ползвал с привилегии, които да го поставят в различно от останалите служители положение", пише в решението на комисията. През това време синът участвал в комисията по една обществена поръчка, но избраният изпълнител не е свързан със Сариеви.

Под решението, оневиняващо Горанов, са се подписали всички от комисията - Пламен Георгиев, Антон Славчев, Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева. Изводите им могат да бъдат оспорени от Софийската градска прокуратура в съда, но това едва ли ще се случи.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цацаров: КПКОНПИ няма да се промени, ако се назначава от Радев

28.05.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1238 20
Отговорност? Достойнство? Оставка? Забравете!

25.05.2020

12819 18
Шерифът на народа с кураж на мишелов

25.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10479 13

Коментари

wreckage
снимка на wreckage

Комисията, водена от Плавен Георгиев

хубаво българско име.

Хулиган

Отдъхнахме си за Горанчо.

Но освен оправдаване, трябва да го похвалят и да му се извинят.

А лицето, създало с фалшива новина усещане за корупция, да бъде пратено на гилотината...

 

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

Кайзер Созе
снимка на Кайзер Созе

Чист, центрофугиран и колосан. Ся една ютия и е готов

скът

От по-горе написаните оправдания оставам с впечатлението, че конфликт на интереси има само тогава, когато той е "консумиран". 'Щото по останалите показатели Горанчо си е вътре.

Та се замислих: Ако например една организация предлага безплатни закуски на държавни служители, по тая логика, конфликт на интереси би имало само тогава, когато тези служители "се отблагодарят" на организацията с преференции при ползването на обяд (например). Ф16 не се брои. Уффф... 'ма то имаше и условие за свързани лица... Логиката трябва да е друга, значи.

А как стои въпроса за Булгартабак срещу медиен комфорт?

Абе на кое място бяхме по корупция в Африка?

маргаритка2

Чист, чист, колко да е чист..

 

Страхливец, скрит под полата на жена си. Мухльо.

 

Аз, естествено, не смятам така. Това е мнението на дамия Горанов и на Комисията по изпиране.

Васик

Не излиза чист обаче в моите очи. Горанов е идеолог на истерията за фалшивите инвалидни пенсии, зад която не стои нищо или може да се каже, дребни стотинки. Може би цялата история беше димка, за да прикрие личните проблеми на Горанов. Неговите деца не са изпитали стреса да им разрушат къщата при температури под нулата, нали? Но Горанов сам реши да занимава цяла България с техния стрес. Ромите във Войводиново също си плащаха тока, между другото. Горанов по какво се различава от тях?

Васик

Не е кръстникът собственик на апартамента, пише го в решението на комисията. Кръстникът го бил "дал за ползване", но не е собственик.

RanBosilek
снимка на RanBosilek

сега остава да докаже, че няма сестра

нали така, другарчета?

Proksimable 2

Моля те Господи, Нека Лаура Кьовеши да стане главен прокурор на ЕС за да възтържествува Правдата, Истината и Справедливостта. Треперете крадци и престъпници от Шайката ГЕрП.

HBK

Присъединявам се към молбата на Proksimable 2. 

Proksimable 2

Do HBK ???

mi6osp.

И Горанов, и Московски излязоха чисти, защото така поиска Кръстникът от чистача.

mick

Чист.. колко да е чист? След като е целият в л...? Аааа да, важното е какво казват правилните хора.. а не дали си в л..... Демокрация сме...

дренски

Този не е т вчера та да не излезе чист

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със собственика на имота Иван Сариев.

Плащал си сметките уж, а всъщност не плаща наем, което е най-голямата сметка по поддръжка на едно жилище. За 6 години били около 200 000 лв. Сариев уж не му е свързано лице, а не иска наем. Значи или е идиот или Горанов му се отплаща по друг начин, за който засега не знаем. Конфликт на интереси отвсякъде. Но какво да очакваш от комисия, която събира декларации за имотно състояние и конфликт на интереси от чистачки, шофьори, портиери и дребни чиновници, защото работели в министерства. А когато им падне министър се чудят накъде да се завъртят, за да го покрият и оправдаят. Явно целта е да симулират дейност, да покриват техните хора и да тормозят другите. 

GAGAROV

Някой да е очаквал друго! Нагли гербери и това е!?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×