Quantcast

Медия без
политическа реклама

Горанов излиза чист от скандала с безплатното жилище

Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със собственика на имота Иван Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия

Илияна Кирилова
Владислав Горанов може да е спокоен за министерския си пост.

Няма проблем, че от 2012 г. финансовият министър Владислав Горанов живее безплатно в луксозен апартамент, който не е негова собственост. Това реши антикорупционната комисия (КПКОНПИ) по проверката за конфликт на интереси на Горанов. Така министърът очаквано излиза чист от скандала с имота от 180 кв. м. в затворения комплекс в София, който обитава, без да плаща наем. Сега остава и прокуратурата да приключи проверката дали с ползването на този имот Горанов е извършил престъпление по служба или търговия с влияние. Като се има предвид, че от държавното обвинение вече обясниха, че изходът от тяхната преписка зависи от производството за конфликт на интереси, може да се предположи, че Горанов ще излезе чист и от прокурорската проверка.

Скъпият имот, обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви. И това обаче според КПКОНПИ не е проблем. Христо Сариев имал отлични качества и не получавал заплата, различна от тази на другите служители.

За да има конфликт на интереси, трябват три условия: лице, заемащо публична длъжност, наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба, и упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес, обясняват от комисията.

При казуса с апартамента е изпълнено само едно условие – Горанов заема висша публична длъжност. Свързаните с него лица са съпругата, родителите и брат му. Няма свързаност между Горанов и семейство Сариеви. А 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе, приема комисията.

От там обаче изобщо не са изследвали дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например – друг ресор на финансовия министър, освен обществените поръчки на ведомството му. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна. 

При назначаването на Христо Сариев пък са изпълнени две от условията – Горанов е на висша длъжност и е упражнил правомощия по служба като е издал заповед за назначаването. Но и това не значи, че има конфликт на интереси. Сариев-младши е започнал работа по своя молба и е сложен да замества служител, командирован в чужбина за 4 години. Само няколко по-късно обаче синът на кръстника напуска министерството.

Комисията, водена от Пламен Георгиев, провери Горанов, след като гръмна скандалът за ползваното от него и семейството му жилище в луксозния столичен комплекс. В докладната на Георгиев, с която е разпоредена проверката, са цитирани публикации за апартамента, както и за това, че синът на Сариеви е започнал работа в Министерството на финансите и като експерт е и участвал в комисии по обществени поръчки. Проверена е информация и дали министърът е надзиравал и ползвал луксозна вила на Сариеви в местността "Ярема" на Витоша.

Горанов е изслушан от КПКОНПИ едва на 6 февруари – два месеца след старта на проверката, става ясно от решението. Министърът потвърждава, че от 2012 г. ползва жилището на кръстника си. Но плащал всички разходи – битови сметки и данъците. Със Сариев се познавали от 2001 г., когато той е бил директор на дирекция в Министерството на финансите. Сприятелили се, а после бизнесменът станал кръстник на Горанов и на синовете му.

Поводът да се преместят в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанов и семейството му живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделил това със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва. Министърът приел.

За сина на Сариеви Горанов заявява, че никой от семейството не го е търсил за съдействие. Той притежавал много добра професионална квалификация, много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт.

Горанов твърди, че в периода от 2009 г. насам Сариеви не са участвали в обществени поръчки, които да са били в предметния обхват или в ресора на Министерството на финансите.

Колкото до вилата - ходил там заради приятеля си Сариев.

Всички останали свидетели, разпитани от комисията - потвърдили версията на Горанов. Обяснения са взети от Сариеви и сина им, както и от двама служители от Министерството на финансите - от и.д. шефа на Човешки ресурси по времето на назначаването на Христо Сариев и от директора на дирекция "Икономическа и финансова политика" в МФ, в която той е работил.

Комисията събрала доказателства, че министърът е плащал сметките на ползвания от семейството му апартамент, както и таксите за поддръжка на имота, данък сгради и такса смет.

Синът на Сариеви сам подал молба да бъде назначен в министерството като "младши експерт" през февруари 2015 г. на мястото на служител, който бил командирован в чужбина за 4 години. Напуснал през декември същата година и за този период "не се е ползвал с привилегии, които да го поставят в различно от останалите служители положение", пише в решението на комисията. През това време синът участвал в комисията по една обществена поръчка, но избраният изпълнител не е свързан със Сариеви.

Под решението, оневиняващо Горанов, са се подписали всички от комисията - Пламен Георгиев, Антон Славчев, Антоанета Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева. Изводите им могат да бъдат оспорени от Софийската градска прокуратура в съда, но това едва ли ще се случи.

Още по темата