Медия без
политическа реклама

15 септември пак изненада Столична община

Забатачените ремонти в София вгорчиха празника на деца и родители

15 Септ. 2022
Достъпът до 7-мо училище е почти невъзможен.
Достъпът до 7-мо училище е почти невъзможен.

Въпреки тържествените обещания на кмета на София Йорданка Фандъкова, че най-после през четвъртия й мандат ще бъде сложен край на бавещите се и некачествени ремонти, за поредна година реалността се оказа познатата от досегашните й години на управление в столицата. Потърпевши този път са учениците и родителите, живеещи в центъра. През лятото Столична община заяви, че е планирала поредните строителни дейности по централната улица „Цар Иван Шишман“ така, че те да приключат до 15 септември и децата да влязат в училище за първия учебен ден в наистина тържествена обстановка. С настъпването на уречения ден обаче се видя, че екипът на Фандъкова отново няма да спази обещанията си и пак ще се търсят оправдания.

В района на ремонта на „Цар Иван Шишман“ има две училища – 7-мо „Свети Седмочисленици“ и 133-то „Александър Пушкин“. Особено трагично е положението около първото. Пред него улицата е разкопана, от едната й страна не може да се стигне до другата и хората са принудени да вървят почти до градинката на съседната църква, за да минат отсреща. Плочките на тротоарите са извадени и районът е засипан с прах и пясък. В последните часове преди откриването на учебната година изпълнителят на обекта – компанията „Парсек Груп“, все пак е сколасала да оформи тесен коридор по тротоара към училището, за да не вървят учениците и родителите им директно през рововете и стърчащите кабели. Несвършената част пък е прикрита с непрозрачни пана. Бутафорните усилия не са постигнали особен успех и по улицата е изключително мръсно и прашно.

Не е много по-добра ситуацията и около 133-то училище. Пред него ремонтът на "Цар Иван Шишман" все още не е започнал. Въпреки това строителят не е успял да приключи изцяло с подмяната на плочките пред входа на училището, както общината обеща. Затова на площадката също са поставени споменатите аварийни пана с цел струпаните строителни материали да не се набиват в очите на децата и на родителите им.

В началото на август от Столична община съобщиха, че от 7 август започва ремонт на улица „Цар Иван Шишман“ и че до 25 септември ще се работи в отсечката от ул. „Ген. Паренсов“ до ул. „Ген. Гурко“,  включително кръстовището с ул. „Юри Венелин“. Казано бе още, че тротоарите пред двете школа ще се работят приоритетно с цел осигуряване на достъпа за началото на учебната година. 

Столична община не спази и думите си, че пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание също ще е приключило за първия учебен ден. Изпълнител на този ремонт пък е добре позната на софиянци фирма "Трейс Груп Холд". И днес пространството пред парламента продължава да е затворено, а колите се отклоняват към храм-паметника "Александър Невски". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата